Ellinga vellinga

, , 11 Comments

Etter et lite, helt uplanlagt, bloggeopphold vil jeg nå slå et slag for velling. Det er kanskje ikke det spenstigste temaet man kan tenke seg, men på den annen side er det mye baby-relatert som ikke er særlig spenstig (våkenetter. bæsjebleier. gulpekluter. trilleturer i regnvær. klesvask. skurv. sutring. overraskende mange teskjeer under spisebordet til enhver tid).

Så altså: velling. Som henger sammen med det temaet småbarnsforeldre er aller, aller, aller mest opptatt av i hele verden (kanskje med unntak av hvor vidunderlig barnet deres er, men det er bare kanskje); søvn. Jeg har ikke sovet en hel natt (les: seks timer sammenhengende) på type et år. Det er for lite for lenge. Og så begynte vi å mistenke at Bolla våknet om natten av mageknip og ressonerte oss frem til en mulig teori om at det hang sammen med at vi pleide å gi han et digert grøtmåltid rett før sengetid.

Nå er ikke jeg Bolla, jeg er en hel del eldre (muligens også noe klokere og definitivt bedre utviklet rent motorisk) men jeg liker hvertfall ikke å spise dagens største måltid rett før jeg skal legge meg. Så da flyttet vi dagens siste grøtmåltid til ca kl 17 og så får han velling på flaske når han skal legge seg klokka 19. Dette begynte vi med forrige fredag og natt til i går (fem dager senere) sov han sin aller første hele natt. Jeg våknet klokka sju og var rent ut lykkelig over min nyvunnede status som Tornerose. Måtte umiddelbart vekke Helten og fortelle hvor mye jeg hadde sovet (han ble bare sånn måtelig begeistret, det kan ha hatt noe med tidspunktet å gjøre).

Neste natt våknet Bolla i firetiden, men altså kun en gang og da var han faktisk sulten. Etterpå purka og sov han helt til kvart på ni, den bittelille mannen. Og da er det liksom greit.

Hvis noen av dere tenker at hei, det der hørtes jo superlurt ut – hvordan lager man velling? Så kan jeg opplyse om at jeg inntil videre blander 200 ml lunka morsmelkerstatning med sju toppete teskjeer havregrøt av typen godnatt. Prøvde først å klippe et snitt i en vanlig tåteflaskesmokk men syns det ble litt grisete, så nå har jeg kjøpt spesialsmokk til flaske fra Dr Brown’s (de har den bl.a. på Barnas Hus). Snart stikker vi en tur til Sverige hvor velling er hur stort som hälst – så da er planen å hamstre bilen full med vellingpulver som kan blandes med bare vann.

Forøvrig kan jeg melde om at gutten nå både sitter helt selv og har kommet seg opp i gyngende krabbeposisjon. Det siste må sies å være en fremgang fra den underlige flyvern han har praktisert de siste ukene (ligge på magen med armer og bein i været og sprelle som besatt mens man blir stadig surere fordi man ikke kommer seg av flekken. Jeg har gjentatte ganger forsøkt å fortelle han at han er en liten gutt – ikke en fugl – og at han ikke kommer til å lette uansett hvor mye han prøver å fly). Egentlig vil han aller helst stå på de små føttene sine, men selv om viljen er stor så skorter det foreløpig en del på balansen.

Savner du oppdateringer herfra kan det være en god idé å sjekke ut Frøken Makeløs på Facebook eller Twitter – jeg syns ofte det er lettere å legge ut noe kjapt der enn å skrive en hel bloggpost. Med andre ord lover jeg hverken bot eller bedring på bloggfrekvensfronten. Så det så.

Illustrasjon: PistoCasero

 

11 Responses

 1. Bente

  September 30, 2011 06:55

  Hurra for å sove hele natten! Heia Bolla!

  Vi prøvde velling, husker jeg, da lillefrøkna var mindre, men hun likte det faktisk ikke. Samme med grøt, jeg vet ikke hvor mange ganger vi har prøvd, hun ser ut som om hun tror jeg skal ta livet av henne hver gang. For et par uker siden spiste hun risengrynsgrøt for aller første gang og likte det! Men nå har hun jo blitt stor jente da (17 mnd)!

  Ønsker dere mange gode netter i tiden som kommer :)

  [Reply]

  Reply
 2. Ellen

  September 30, 2011 07:52

  Velling er genial! Vi har brukt velling til eldstemann og nå får også minsten det. Han får til frokost og kvelds. Liker ikke grøt, så da er det supert. Det er jo samme næringsinnhold som grøt, så da vet vi at de får i seg samme vitaminer og mineraler.
  God fredag og helg!!

  [Reply]

  Reply
 3. Kristin

  September 30, 2011 13:54

  Som jeg lo da jeg leste at du måtte vekke Helten for å fortelle at dere hadde fått sove hele natten! Det er ikke mer enn et par-tre uker siden jeg gjorde akkurat det samme selv. Klokka var ikke mer enn seks da jeg satt meg opp i senga og nærmest ropte “Vi har fått sove i hele natt!”. Min mann var ikke overvettes begeistret over vekkemetoden.

  [Reply]

  Reply
 4. Hanne

  September 30, 2011 21:30

  Søvn er bare så deilig, både gullungens og min egen! Nyt det :-) Selv om det ikke er hver natt han sover gjennom, så er flere timer sammenhengende heller ikke å forakte! Jeg tror jeg aldri har begjært noe så intenst som en hel natts søvn det første året jeg var mamma.
  God helg!

  [Reply]

  Reply
 5. Magni

  October 4, 2011 21:31

  Husk at grautpulver frå daglegvarebutikken er lagd for å blandast med vatn, dvs at den alt er tilsett MME. Dermed kan det bli hardt for ungen å få dobbeldose MME-pulver på enkel mengde vatn – iallfall verdt å ha i bakhodet.

  Derimot funker det å blande vanleg graut og så fylle på med ferdigblanda MME til den vert passe tjukk. Bruk gjerne ei kjøkkenvekt, så veit du kor mange skeier gruat du brukte på kor mykje vatn, og kan blande all væska først og ha pulveret oppi. Mindre gris, mindre oppvask, mindre klumper.

  Og minst like enkelt: grautpulver frå Holle (fås i helsekost). Inneheld kun grautpulveret, blandast med mjølk eller vatn, eller altså rett i MMEen heilt utan å måtte tenke. Hirse har masse jern. Vi brukte omtrent same blandingsforhald som du gjer.

  [Reply]

  Reply
 6. Une

  October 6, 2011 11:55

  Hurra for velling!
  Der er svenskene så mye bedre enn oss! Både utvalget i norske butikker og kunnskapen om velling på helsestasjonen er skandaløst dårlig. Da min eldste var fire måneder var hun rimelig tydelig på at morsmelk ikke hadde nok “umf” til å være eneste næringskilde lenger: Hun har alltid vokst noe grassat fort og var da fysisk på nivå med en gjennomsnittlig 6 mnd gammel baby, samtidig som hun slutta (!) å sove hele natta og heller våkna i desperat sult.
  Vi prøver med grøt, men så viser deg seg at frøkna rett og slett nekter å få skjea i munnen! Maten skal fortsatt suges i seg, så velling blir løsninga (tilslutt), etter ukesvis med prøving og feiling (og mye grining fra min side). Da hun var 6 måneder syntes hun at hun var moden for skje, så da begynte vi med grøt. Men vellinga fikk lov å være kveldskos leeeenge.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


nine − = 5

CommentLuv badge