Få den respekten du fortjener

, , 7 Comments

Det fins veldig mange måter å signalisere at man er viktig på arbeidsplassen. Kall det gjerne hersketeknikker, eller metoder får å få folk til å ligge unna og å vise deg respekt.

Du kan for eksempel satse på å (nesten) aldri være til stede på kontoret. Så lenge du er ute på møte/seminar/reise/har hjemmekontor, så skjønner alle at du er travel og opptatt og ikke har tid til å bli mast på eller til å ordne opp i kjedelig nitty-gritty. Effektivt.

Funker ikke fraværsstrategien kan du i stedet sørge for å ha det skikkelig rotete på kontoret. På den måten ser folk at du er overlesset av arbeid og de vil ikke spørre deg om å hjelpe dem med noe som helst. Dessuten vil de antagelig i det lengste prøve å unngå å gå inn på kontoret ditt, da andres rot som regel oppfattes som ubehagelig og litt uhygienisk.

Den motsatte metoden, nemlig å ha et hundre prosent striglet kontor, kan også fungere. I dette tilfellet signaliserer du en nærmest nazi-aktig orden, noe kollegaene dine umiddelbart vil anta at også gjelder hodet ditt. Det er ingen som tør å kødde med folk som har alt på stell, ettersom det kan få uante konsekvenser (for eksempel at du tar opp en uheldig episode vedkommende antok at var glemt for lenge siden).

Videre kan det også fungere å spre en stresset eim av opptatthet rundt seg. Dette oppnår du først og fremst ved et flakkende blikk og rask gange der du suser gjennom korridorene med en tjukk bunke viktige papirer under armen. Dersom noen prøver å ta kontakt med deg er det bare å hvese ”jeg har ikke tid” i det du farer forbi. Obs: pass på å ha et konkret, fysisk mål – helst et møterom eller direktørens kontor. Dersom du bare løper rundt i gangene uten mål og mening blir effekten av denne metoden borte.

Et surt fjes kan også fungere. Ingen liker å snakke med sure folk, og hvis du klarer å legge ansiktet ditt i misfornøyde folder kan mye være gjort. Hvis kollegaene dine faktisk begynner å frykte deg har du virkelig lykkes.

Syns du det er vanskelig å se konstant sur ut, kan riktig klesdrakt kanskje være et enklere valg. Power dressing er ikke en metode man skal kimse av og det vil gi deg et naturlig overtak på dem som slurver rundt i jeans og krøllete skjorter av dårlig kvalitet. Dress for menn og drakt for kvinner vil gi deg den respekten du fortjener.

Hvis du først har kommet til det punktet at du tross alt er nødt til å snakke med noen, bør du passe på å snakke mest mulig om deg selv. Det spiller ingen rolle om settingen egentlig ikke tillater det – og hvis du bare snakker fort nok så er det ingen som klarer å avbryte deg. Sørg for å krydre historiene dine med navn på kjente mennesker du har møtt, og vær ikke beskjeden i forhold til å poengtere din egen betydning i relasjonen til disse VIP-ene.

I hvor stor grad du har klart å overbevise kollegaene dine om din egen viktighet, kommer ganske enkelt til uttrykk i de møtene du deltar i. Plassering i møtelokalet er nemlig alfa og omega for up and coming viktigperer. Pass på å alltid plassere deg ved bordenden, som den sjefen/kongen/dronningen (stryk det som ikke passer) du er. Jo lengre unna deg resten av møtedeltakerne setter seg, jo bedre har du lykkes i hersketeknikkene dine. Lykke til.

 

7 Responses

 1. sandmo

  June 19, 2007 18:08

  Det her var jo noen fine tips! Tror jeg skal prøve meg på “hundre prosent striglet kontor” metoden til høsten :-)

  [Reply]

  Reply
 2. sonja daa

  June 19, 2007 22:33

  Først tenkte jeg at jeg skulle si ifra om at den rotete-kontor-metoden ikke funker. Men så slo det meg at kanskje kontoret mitt ikke er rotete nok. Det er en ting jeg aldri har tenkt før, så tusen takk for den.

  [Reply]

  Reply
 3. Rabbagast

  June 20, 2007 00:13

  Fra tegneserien Billy kommer noe som ligner på det du foreslår: Billy stakk innom Sjanten med en gardintrapp under armen og maste om noen hadde sett hammeren. Så gikk han på kaserna og sov i to-tre timer før han gjentok hele greia. Noe sånt skal man kunne klare å få til å fungere. Irritert spørre etter IT-ansvarlig, for eksempel, for han vet jo ingen noen gang hvor er.

  [Reply]

  Reply
 4. Frøken Makeløs

  June 20, 2007 09:12

  sandmo: lykke til! jeg har sett den metoden fungere i praksis :-)

  sonja: vi snakker hardcore roting her, sånn som journalister og tenåringer driver med. litt papir strødd rundt omkring er lagt fra nok.

  rabbagast: ja, hva er det med de it-folka? hvor er de hen hele tiden?

  [Reply]

  Reply
 5. radiohode

  June 20, 2007 21:30

  Jeg har stor tro på det å innta genirollen. Han som alltid har en rar kommentar, og som uavlatelig ser på et punkt på kroppen til dem han snakker med. (Nei, ikke puppene, men gjerne høyre øre eller noe sånt.) Det betinger dog at man leverer det man skal og vel så det.

  Selv er jeg for feig til å prøve denne metoden.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


9 + = eighteen

CommentLuv badge