Frøkna debuterer på radio

, , 25 Comments

På fredag fikk jeg mail fra Østlandssendingen i P1 som lurte på om jeg ville komme en tur og snakke litt om cupcakes og likestilling, med utgangspunkt i denne bloggposten. Det ville jeg, så i dag har jeg debutert på radio. Ganske så stas, faktisk!

Nedturen var at jeg ikke rakk å komme til selve hovedpoenget (som var at alle forventninger og krav gjør at familienkabalen ikke går opp, noe som fører til at kvinner – og nesten bare kvinner – trapper ned til deltid) før hele greia plutselig var over. Svosj. Hadde jeg vært mer medievant hadde jeg sikkert lett klart å manøvrere de bakerelaterte spørsmålene over til viktigere ting, men sant. Jeg er jo ikke medievant. Men man lærer jo!

Og etterpå fikk jeg denne sms-en fra svigerfar (tidligere hardcore kommunist, nå noe rundere i kantene..): “Bra på radioen. Stå på, riv ned myter og oppkonstruerte forventninger til kvinnen!” Så da tenker jeg at jeg kanskje klarte å få fram noe av det jeg ville likevel.

Sånn alt i alt syns jeg altså ikke det ble så halvgalt. Og så var det veldig moro og nesten ikke skummelt i det hele tatt. Dere kan høre intervjuet her, det kommer ca femten minutter ut i sendingen (tilgjengelig frem til 12. mars 2012).

Illustrasjon: Andrea Joseph

 

25 Responses

 1. Camilla

  December 13, 2011 21:27

  Jeg syntes du klarte deg veldig bra! Du fikk tydelig frem at du ikke mente det var selve cupcakes’ene i seg selv som var problemet, men alle forventninger som ligger bak denne trenden. Super radiodebut!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det var hyggelig sagt, takk takk!

  [Reply]

  Reply
 2. Carina

  December 13, 2011 21:38

  Grattis! Dette fikset du jo riktig så bra!.Du har god grunn til å være fornøyd med deg selv, frøken dyktig!
  Ikke lett å komme til poenget når intervjueren heller vil snakke om selve bakingen, og ikke hva det symboliserer. Når det er sagt, så synes jeg at du fikk inn mange gode poeng! well done! Jeg venter i spenning på neste debatt;)

  og PS: hvilken fantastisk svigerfar!!!!!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk takk, godt å høre at du syns jeg fikk inn noen poeng :-)

  Og ja, svigerfar er topp!

  [Reply]

  Reply
 3. Liv-Inger

  December 13, 2011 21:49

  Du gjorde det jo knallbra! Syns du fikk frem poenget ditt godt, jeg. Og enig med siste taler. Fantastisk med så god tilbakemelding fra svigerfar. :-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk! Og jeg er også enig med dere, han er veldig bra :-)

  [Reply]

  Reply
 4. Åshild

  December 13, 2011 21:59

  Jeg har hørt og jeg synes du kom godt ut av intervjuet. Det er bare du som nå vet hva du ville ha sagt.

  En ting er sikkert, siste ord er ikke sagt i denne diskusjonen. Kanskje får du mulighet igjen.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Du har er et godt poeng og jeg har diskutert litt med meg selv om det kanskje egentlig bare var dumt å gjøre et poeng ut av at jeg ikke kom til poenget. Men dere som leser bloggen vet jo at jeg ikke egentlig er så opptatt av selve bakingen, så da var det kanskje greit å si noe om det likevel.

  Og ja, kanskje jeg får mulighet igjen :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Irene

  December 13, 2011 23:35

  Kjempebra! Veldig morsomt aa hoere! Og wow, du har et navn ogsaa! :) Av en eller annen grunn forestilte jeg meg at du het Katrine!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha ja, er det ikke rart når semi-anonyme bloggere plutselig fremstår med full identitet? Men nå leser både sjefen og svigers og halve slekta bloggen min, så da er det kanskje ikke så viktig å være anonym lengre.

  Men Katrine heter jeg altså ikke :-)

  [Reply]

  Irene Reply:

  Ja, det er rart og morsomt på samme tid! “Jommen, hun heter ikke Makeløs til etternavn, altså!”

  [Reply]

  Reply
 6. Lammelåret

  December 13, 2011 23:47

  Gratulerer med radiodebut.

  Cupcakes er selve symbolet på overfladisk lykke, men jeg synes ikke problemstillingen er at kvinner har for mye å gjøre, men heller hvorfor de ikke er fornøyd med det de har. Hvorfor strebe etter mer materialisme?

  Det er vel heller seg selv en må jobbe med og ta en verdisjekk enn å fordype seg i glossy blogger og strebe etter perfeksjon selv?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg er ikke helt sikker på om dette handler om materialisme, mye av denne trenden dreier seg jo tvert i mot om å ha bedre tid, roligere hjemmeliv, mindre stress osv.

  Samtidig burde vi sikkert bli flinkere til å la være å lese om alt det perfekte (selv prøver jeg for tiden å trappe ned på interiørblader og -blogger..). Det vil sikkert gi oss mer sjelefred å slippe å bli eksponert for alle de perfekte fasadene. Men det betyr jo ikke at ikke blader, aviser, forlag og bloggere også har et ansvar for hvilke signaler de sender ut, hva slags idealer og rollemodeller de formidler.

  [Reply]

  Reply
 7. ninamariehh

  December 14, 2011 00:20

  Jeg blir litt matt av kategoriseringen som foregår i slike debatter, og skulle/burde hevet meg inn som deltager føler jeg. Jeg har ikke fått hørt deg på radio enda, men stikk gjerne innom meg for å se hva jeg mener rent overfladisk om saken.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det blir jo ofte sånn at man setter motpoler opp mot hverandre i en debatt for å tydeliggjøre poengene. Men selvsagt fins det nyanser og unntak, det gjør det jo alltid.

  Har vært inne hos deg og lest men er ikke helt sikker på om jeg fikk helt tak i hva du faktisk mente om saken..?

  [Reply]

  Reply
 8. Eline

  December 14, 2011 13:21

  Bra jobbet! Jeg synes også du fikk formidlet mye av det du mener om denne saken. I tillegg synes jeg du klarte å trekke tråder tilbake til det som var det essensielle når programlederen stilte noe ledende spørsmål som “er muffins like døllt?”. Jeg er enig at dette var en super debut:)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Takk, det er veldig godt å høre! Dealen var at det skulle være “lett og ledig” i begynnelsen og så mer seriøst etter hvert. Supert at du syns jeg fikk frem noen poeng :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Karianne

  December 14, 2011 22:59

  Digger deg :) Flott debut, ikke noe ehm-ing og stotring. Supert!

  Og så klart veldig enig med deg, men det er alt kommet fram over, og du fikk i høyeste grad fram poengene dine. ikke noe å tenke mer over.

  [Reply]

  Reply
 10. Ninamariehh

  December 15, 2011 00:48

  Med bakgrunn fra kritikervirksomhet i Dagsavisen er jeg godt kjent med dette med å spisse saker for å provosere/engasjere. Jeg var nok ullen inne på bloggen. Bloggen min er et sted hvor jeg egentlig ikke er særlig politisk, men ingen kommer undan politiken. Jeg mener: at et av likestillingens største problem ikke er at vi lager cupcakes eller muffins eller lager stilleben i bokhylla eller kjøper Katvig til barna, men at vi jenter ikke læres opp fra barnsben av til å utdanne oss til godt lønnede jobber for å klare oss selv. Hvem skal da ta vare på barn og syke, kan man jo da si. Det er ikke fornuftig at pappa’n trapper ned om han tjener desidert mest. Videre: det er himmelvid forskjell på å ha ett eller flere barn. For å kunne delta i tidsklemme- og likestillingsdebatten må man kjenne til hvor mange timer i uka som går til henting, levering og forberedelser til neste barnehagedag. To fulle jobber og flere småbarn er et vanskelig tidsregnskap for mange. Jeg tror bringe/leveringslogistikk må ta større skyld for deltidsarbeidende småbarnsmammaer mer enn kaker, kropp og klær. Alt dette sagt med utgangspunkt i den danske kronikken, jeg har fortsatt ikke fått hørt sendingen. Man trenger ikke miste hjernen i glasuren, men det kan virkelig føles som om den koker bort i klesvask, bilkøer og forefallende husarbeid som bare -må- gjøres. Var jeg tydeligere nå? Bildet er malt feil: vi baker og innreder oss ikke ut av arbeidslivet, for svært mange jeg vet om er det et spørsmål om logistikk i et døgn som bare har 24 timer. Større fleksibilitet hos arbeidsgivere ville vært et sentralt bidrag til videre fremgang for likestilling. Tror jeg. Jeg har ikke hatt tid eller mulighet til å spisse dette og jobbe med argumenter, men jeg klarer likevel ikke å sitte taus.

  [Reply]

  Camilla Reply:

  Ja, større fleksibilitet i arbeidslivet/givere tror jeg også hadde gjort susen. F.eks 6-timersdagen for småbarnsforeldre…;o)

  [Reply]

  Eva L Reply:

  Det å si at bare folk med to eller flere barn får delta i likestillingsdebatt er vel ikke helt ok? Det er jo i slekt med å si at menn ikke kan snakke om kvinnesak, og at kvinner uten barn ikke kan uttale seg om noe som har med familie å gjøre?

  [Reply]

  Ninamariehh Reply:

  Hoppsan, jeg har ikke sagt at man må ha to eller flere barn for å delta i debatten. Men man må kjenne til, eller ta med i vurderingen, hente og bringe-logistikk. Husker jeg litt kjepphøyt erklærte at jeg ikke forstod meg på tidsklemma da jeg gikk hjemme med nummer en. Selvfølgelig gjorde jeg ikke det, jeg var ikke der enda. :)

  [Reply]

  Den Rosa Panter Reply:

  Jeg tror ganske sikkert at hele tidsklemme- og hente-/bringe-problematikken er konstruert utfra alt det andre vi skal rekke – som igjen henger sammen med det som cupcakes symboliserer.

  Jeg er ferdig med barnehagelogistikken på to barn – men er til gjengjeld midt oppe i fritidsaktivitet- og treningslogistikken.

  MEN jeg lar meg ikke diktere til å gå i tidsklemma. Mine hobbier er ungene og deres aktiviteter. Vennetid er stort sett med venner av ungene slik at dette sosialt for voksne og barn kan kombineres – og både jeg og mannen jobber fullt i såkalte “karriere-jobber”. OG jeg har det ikke for travelt – det handler om evne og vilje til å prioritere.

  En hjemmeværenderolle i dag er ikke full tid i motsetning til det som det var “historisk” der det faktisk var en ekte, verdsatt fulltidsjobb med hardt arbeid. I dag er det uansett hvordan man snur og vender på det et “luksusgode” der man har mulighet til å dyrke seg selv og mye ledig tid. Jeg ser rundt meg mange ulykkelige mennesker som ikke skjønner helt hvordan de skal forme rollen sin og hva de skal fylle tiden sin med.

  Reply
 11. Mammadamen

  December 31, 2011 10:53

  Kjære Frøken Makløs,

  ønsker deg et godt nytt år. Og vil samtidig si at jeg er veldig glad for å ha blitt kjent med deg både i og utenfor bloggsfæren. Da jeg begynte å blogge var du et stort forbilde, og det er du fortsatt! Vi er ikke alltid enige om ting, og noen ganger provoserer du meg skikkelig. Det er jeg glad for. Du får meg nemlig ofte til å tenke ekstra gjennom mine argumenter, og hva jeg egentlig mener.

  Godt nytt år til deg og dine. Jeg gleder meg til videre følge i 2012!

  Klem Karianne

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


2 + = four

CommentLuv badge