Frokostfavoritt: Hjemmelaget granola

, , 8 Comments

På tide med en skikkelig triviell bloggpost herfra, så derfor: I går lagde jeg granola for første gang. Og siden det ble supergodt og var overraskende enkelt å lage, så tenkte jeg å dele det med dere. Helt kort så kan man si at granola er musli som er rullet i honning og stekt i ovn, sånn at det blir crunchy og godt og hakket mer spennende enn dens bleke fetter musli.

Det kryr av oppskrifter på hjemmelaget granola rundt omkring på nettet, men prinsippet er omtrent som dette:

♥ En mengde musli (havregryn er sentralt, ellers er ”tager-hva-man-haver”metoden helt ypperlig. Bland sammen diverse gryn, flak, frø og hakkete nøtter etter egne preferanser).

♥ En mengde vått (det skal være litt fett og litt søtt. Fett kan være smelta smør, olje eller kokosfett. Søtt kan være for eksempel honning, sirup eller eplejuice. Jeg brukte et par teskjeer honning, men poenget er jo at her kan du styre selv hvor søt du vil at granolaen skal være. Honning og sirup må varmes til det er rennende).

♥ Hvis du vil være avansert kan du blande inn ekstra smak/krydder, for eksempel kanel, vanilje, kokos, brunt sukker, salt..

Bland muslien med det våte, sånn at alt blir fuktig. Bre det utover en langpanne eller noe lignende. Stek i ovnen på for eksempel 150 grader til det er ferdig (det tok en drøy halvtime da jeg gjorde det, men har sett steketider på alt fra 20 til 50 minutter). Vend på det innimellom slik at alt blir ferdig stekt.

Når granolaen er ferdig kan du blande inn rosiner og annen tørket frukt hvis du vil. Og så er det bare å spise, med melk eller youghurt eller frukt eller hva du vil. Namnam!

 

8 Responses

 1. Mariann

  January 26, 2012 19:20

  Et litt personlig spørsmål, men har ikke du melkeintoleranse? Hva foretrekker du da å bruke til musli/granola? Jeg er nemlig veldig glad i musli til frokost, men reagerer på melk og må finne et alternativ til vanlig kumelk eller dets like. Jeg har prøvd både havremelk, rismelk og soyamelk uten spesielt suksess.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jo, jeg har laktoseintoleranse. Er det det du også har? Jeg liker både rismelk og soyamelk, men hvis du ikke gjør det så finnes jo vanlig kumelk helt uten laktose nå. Den smaker også som vanlig kumelk. Dessuten har Tine ganske nylig lansert laktosefri yoghurt naturell, den er også fin å bruke med granola.

  Forøvrig kan jeg varmt anbefale en tur til Sverige, der i de mye bedre på laktosefrie produkter enn her hjemme. Sist jeg var der fant jeg for eksempel laktosefri risifrutti. Nam! :-)

  [Reply]

  Mariann Reply:

  Jeg er jammen ikke sikker på hva jeg har, men både samboeren og jeg er skjønt enige om at jeg reagerer på melk og youghertprodukter som brukes i “ren” form og i litt større mengder…. Og det er jo en utfordring med musli. Jeg har ikke tenkt på å prøve meg på laktosefrie produkter, det skal jeg gjøre. Hverdagen blir liksom ikke helt det samme uten granola….

  [Reply]

  Reply
 2. Dag B

  January 26, 2012 20:58

  MARIANN,

  prøvd med kaffe? Liker ikke kaffe selv, men da jeg jobba på interrailsenter fr et par evigheter siden, observerte jeg en italiener som dytta i seg corn flakes med kaffe…..

  [Reply]

  Reply
 3. IRUTH

  January 27, 2012 18:09

  jeg digger å bruke tørket ingefær som krydder!

  forøvrig kan man med fordel prøvesmake en nøtt eller to før de tilsettes i fall de har harsknet siden sist :)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× 3 = twelve

CommentLuv badge