Grønne smoothier

, , 19 Comments

De siste månedene har jeg blitt hekta på grønne smoothier. Altså, smoothier med grønne bladgrønnsaker i tillegg til frukt. Helseeffektene skal visst være sånn cirka endeløse; økt energi, mentalt fokus, bedre hud, bedre fordøyelse, mindre lyst på søtt og salt, vektreduksjon og stabilt blodsukker. De virkelig hardcore disiplene predikerer også redusert risiko for en del former for kreft, samt hjerte/karsykdommer.

Men greia er først og fremst at det er praktisk, sunt og godt. Joda, helt sant – det er godt. Noen dager er jeg heldigere med komposisjonen enn andre, det skal sies – men det er helt uproblematisk å lage en skikkelig god grønn smoothie. Du kan for eksempel blande et par store never spinat (veldig nybegynnervennlig smak)og en banan med passe mye blåbær og vann og simsalabim! Jeg lover deg at resultatet blir tatt godt i mot av hele familien. (Da blir den ikke grønn, men blå-brun. Grønne smoothier trenger altså ikke være grønne for å være grønne. Skjønner?)

Etterhvert som smaksløkene dine venner seg til den grønne smaken, kan du redusere mengde frukt og øke mengde grønne blader. Disse bladene kan for eksempel være kål, broccoli, ferske urter, reddikblader, all slags salat, ruccola.. Og her som alltid gjelder regelen om jo mørkere grønn, jo mer næringsstoffer. Vil du være ekstra flink kan du gjerne slenge oppi litt sunt fett, ekstra fiber og sånn i tillegg.

Det fins en haug med bøker om temaet og enormt mye informasjon på nettet. Jeg har lest litt og et av argumentene jeg falt for handlet om at dagens mennesker har for smale kjever og for dårlige tenner til å klare å bryte ned plantefibrene så mye at vi får utnyttet næringspotensialet i dem maksimalt. Derfor er det lurt å bruke blenderen til å bryte ned fibrene for oss, og derfor er grønne smoothier sunnere enn en vanlig salat. Beviset på denne teorien skal være at veldig mange av oss har hatt regulering, fordi det ikke er plass til alle tennene i våre akk så smale kjever.

Uansett om du kjøper argumentasjonen eller ei, så er det vanskelig å være uenig i at det er en god vane å starte dagen med en skikkelig porsjon bladgrønnsaker. Det er også en veldig enkel måte å få unger til å spise mer grønnsaker på. Lille Bolla drikker nå med stor iver sin daglige grønning – jeg syns jeg ser han sitte og spise tilsvarende mengde grønnsaker til middag. I tillegg til at smoothiene er veldig bra for oss, så tenker jeg at det må være en kjempebonus å venne han til smaken av grønnsaker på denne måten.

Jeg opplever at disse grønningene har tilsvarende effekt som sukker på den måten at mye vil ha mer. Jo mer sukker du spiser, jo mer vil du ha. Og jo mer jeg drikker grønne smoothier, jo mer vil jeg ha. Så nå starter jeg altså dagen med en grønn smoothie, med eller uten brødskivefrokost etterpå. Lille Bolla får sin porsjon på tåteflaske når han står opp. Har jeg tid og lyst så lager jeg gjerne en på ettermiddagen/kvelden også, og deler med Helten.

Vil du lese mer? Da kan du for eksempel begynne her.

Illustrasjon: Maltman23

 

19 Responses

 1. Ida

  July 3, 2012 19:00

  Takk for tips! Da vet jeg plutselig hva jeg skal bruke spinatlageret mitt til.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Du har et spinatlager? Heftig. Tør man spørre hvorfor?

  Hvis lageret er veeeeldig stort kan det være verdt å vite at en del folk snakker om antibeitestoffer som visstnok fins i grønnsaker (korn også). Poenget med det er å beskytte plantene mot overbeiting, derfor er det visst ikke bra å spise den samme grønnsaken hver dag i lang tid. Alle planter har ulike antibeitestoffer og vi tåler helt fint små mengder av hver, men det kan være lurt å variere litt (det er jo gunstig av andre grunner også).

  Jeg frika litt ut da jeg leste dette – og er altså slett ikke sikker på hvor sant det faktisk er. Men nå er hvertfall informasjonen videreformidlet :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Ida

  July 3, 2012 20:21

  Vi henter grønnsaker en gang i uken på en gård i nærheten, og nå spirer og gror alt grønt som bare det, så jeg sliter litt med å finne på hva jeg skal gjøre med alle grønnsakene. Har også fått masse grønnsaker jeg aldri har sett før og googler heftig for å finne oppskrifter(Salad turnip og bok choi er nye favoritter).

  Tror nok ikke ikke lageret er så stort at antibeitestoffer er noe problem. Men har en viss mengde jeg må spise opp hver uke før neste ladning kommer. Og fryseren er allerede full av porsjonspakker med spinat.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så heldige dere er! Fryseren full av spinat høres fantastisk ut. Og bok choi er også supert i smoothie! Det står på innkjøpslisten min, må bare komme meg innom en Kina/Thai-butikk først :-)

  http://www.incrediblesmoothies.com/green-smoothies/using-bok-choy-in-green-smoothie-recipes/

  [Reply]

  Reply
 3. Madeleine

  July 3, 2012 21:43

  Vet du hva de mener med “Always rotate the green leaves… “? (jfr tredje siste avsnittet i artikkelen du lenket til) Altså hva betyr “rotate” i denne sammenhengen?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er nok dette med å variere type bladgrønnsaker. Se kommentaren min til Ida lenger opp :-)

  [Reply]

  Reply
 4. Helene

  July 4, 2012 00:18

  Har du noen oppskrifter?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg er ikke så flink å bruke oppskrifter, jeg tar litt det jeg har i kjøleskapet. Men det går omtrent sånn: et par gode never grønne blader (spinat har en mild og fin smak for nybegynnere), frukt og bær etter ønske (ta så mye du trenger for å få smoothien så søt du syns den bør være – det skal smake godt!) og vann/eplejuice/iste til passe konsistens.

  Forøvrig kryr det av oppskrifter andre steder på nettet, bare å google green smoothie :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Anna GL

  July 4, 2012 09:13

  Det høres veldig spennende ut. Jeg kjenner at jeg fikk veldig lyst på smoothie. Hmm, kanskje jeg må gå meg en tur på butikken etterpå… ;)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så bra! Håper du liker det, kos deg :-)

  [Reply]

  Reply
 6. iruth

  July 5, 2012 11:02

  Er det ikke noe greier med at det er nitrater i spinat (som ikke er så bra for barn)? Muligens det bare er når man varmer den opp.

  [Reply]

  Reply
 7. Frøken Makeløs

  July 5, 2012 12:06

  Jo, du har helt rett. Spinat skal ikke gis til små barn. Jeg var ikke klar over dette, så supert at du sa fra! Det gjelder dog bare frem til de er ett år så Bolla er trygt inne i spinatspisealderen. Men fin info for andre som leser!

  [Reply]

  Reply
 8. Ida

  July 5, 2012 17:14

  Spinatsmoothie ble kjempegodt!

  Lagde en med banan, blåbær, vaniljeyoghurt, spiant og vann og en med blåbær, jordbær, bringebær, juice, vaniljeyoghurt og spinat. Synes den første ble best, for banan balanserer godt den grønne smaken.

  Og barna elsket det!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så herlig å høre! Takk for at du tok deg tid til å melde tilbake! :-)

  [Reply]

  Reply
 9. Tenketanken

  July 7, 2012 19:24

  Jeg er veldig glad i “vanlige” smoothies med bare frukt, bær og væske, men skal jammen prøve med litt bladgrønnsaker også! Smoothie er jo en vinner når man skal tidlig opp og avgårde og dermed ikke vil bruke store deler av sin tid på å tygge frokost :)

  [Reply]

  Reply
 10. Villkatta

  July 11, 2012 10:31

  Spennande! Eg er ein stor fan av smoothies, men grøne smoothies har eg ikkje prøvd meg på endå.
  Veit du, eg skal hive ein neve spinat opp i neste gong :-)

  [Reply]

  Reply
 11. Sissel

  July 12, 2012 13:41

  Hei. Jeg kom over bloggen din i dag. Og vil bare si at jeg elsker måten du skriver på.

  Takk og ha en fin dag.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


seven + 2 =

CommentLuv badge