Hva gjør man i permisjon?

, , 18 Comments

Hva i all verden er det disse foreldrene i permisjon driver med hele dagen? Det har jeg lurt på mange ganger – før jeg fikk barn selv. Nå har jeg barn, er hjemme i permisjon – men jammen om jeg egentlig vet svaret. Hva driver jeg med? Hva utretter jeg? Det er i grunnen ikke så mye å skrive hjem om.

Men siden det kanskje er noen av dere som lurer (eller kanskje noen av dere har svaret?), så tenkte jeg at jeg hvertfall skulle prøve å si noe om hva jeg fyller dagene med. Her er noen gjengangere:

♥ Bleieskift
♥ Leking/underholdning/sang/tøysing
♥ Kle av og på
♥ Prøve å få barnet til å sove
♥ Husarbeid
♥ Trilleturer
♥ Mate barnet
♥ Spise selv

Men dette er da ikke en særlig imponerende liste, tenker du. Ikke engang når du får høre at vi faktisk er på babysang en gang i uka også. Hva med alle de andre timene? Sitter hun bare der med hendene i fanget?

Neida, hun gjør ikke det. Men problemet er (tror jeg) at hvis man skal få utrettet noe av betydning, eller produsert noe, så må man ha en viss tid tilgjengelig. Den bør helst være sammenhengende (det er vanskelig å utrette noe når man har fem minutter her og tre minutter der) og man bør også helst vite om den på forhånd (aha, har jeg halvannen time til rådighet nå? Da kan jeg jo få gjort både det ene og det andre!).

Dagene er liksom en evig saus av små, tilsynelatende ubetydelige gjøremål som sklir over i hverandre. Jeg skal love deg at timene går, men når Helten kommer hjem og vi spiser middag og snakker om hva vi har gjort den dagen, så er det litt sånn “jo, så gikk vi ut en tur.. og så gikk vi hjem igjen”. Og selv om Bolla vår er verdens smarteste baby så lærer han seg jo ikke nye triks hver dag, som mor kan fortelle om ved middagsbordet.

Men jeg føler at det går riktig vei. Som sagt har Bolla vår blitt mye flinkere til å sove de siste ukene, så da får jeg liksom utrettet noe. Lest en bok. Tenkt en tanke. Og – simsalabim – ordnet noen små prosjekter. Sånn som nøkkelopphenget på bildet. Det har jeg mekka sjæl! Ganske stolt faktisk. Så nå føler jeg at jeg egentlig bare kan lene meg litt tilbake. Hvis noen spør meg, sånn når jeg er tilbake på jobb, om hva jeg gjorde i ti måneders mammapermisjon så kan jeg bare si at jeg lagde et nøkkeloppheng. Så det så!

(Hei Vilde, som grugleder deg til å ha permisjon. Jeg har bare ett råd: Ikke tro at du skal få gjort noe særlig. Jeg hadde masse planer om alt jeg skulle få gjort når bare energien kom tilbake etter graviditeten, men neida. Med mindre du får en sånn soveunge (jeg har hørt at de finnes!), så får man ikke gjort stort. Det vil si, det begynner å løsne litt nå (eller er det jeg som har vent meg til å ikke utrette noe?), og nå er Bolla snart sju måneder… Så seriøst; senk ambisjonene. Det er mitt råd. Kanskje noen av leserne har andre tips til hvordan få en fin permisjon?)

 

18 Responses

 1. Astrid

  September 16, 2011 13:58

  Er spent på hva jeg selv kommer til å få utrettet når min permisjon starter om fem uker. Vel, jeg vet om én ting; jeg skal føde et barn. Men etterpå da…? ;-)

  Smart nøkkeloppheng, frøken!

  [Reply]

  Reply
 2. underveis

  September 16, 2011 16:24

  Jeg har ikke permisjon -men har hatt en del ganger – og har mye annen slags hjemmetid med litt større barn. OG jeg har oppgradert begrepet “tilstedeværelse” som noe man gjør. Er tilstede, sammen, smører noen brødskiver, koster noen gulv, tørker snørr og annet, koster gulv, megler, trøster, mer mat, henting, følging, lekser, mer mat, koster gulv, trøster, legger puslespill, synger, – ikke stort – men mye tilstedeværelse. Være sammen. Og så har jeg fått opp strikkeprosenten mye. Det hjelper. Det kan gjøres på tre minutter eller innimellom alt annet. Så har jeg produsert noe i hvertfall. Kan anbefales.

  [Reply]

  Reply
 3. Life as I know it

  September 16, 2011 19:13

  Sausen av små, tilsynelatende ubetydelige gjøremål som sklir over i hverandre er faktisk veldig viktige gjøremål :-)

  Om man har planer om å utrette store kreative saker når man har permisjon blir man nok litt forundret over hvor lite av det man vil klare å gjennomføre……

  Men det er herlig å bruke tiden på det mest dyrebare man har her i livet.
  Prosjekter får vente til senere :-)

  [Reply]

  Reply
 4. eline

  September 16, 2011 19:25

  Kjenner meg veldig igjen i det du skriver:) Fikk barn i sommer og er godt inne i permisjonen allerede. Noe jeg prøver er å ha faste tider til måltider og søvn, på den måten er det litt forutsigbart når det skal spises og soves. Likevel synes jeg lista di beskriver godt og enkelt hva en bruker tid på, og selv om det virker “lite” så er det så mye og viktige gjøremål for disse små!

  [Reply]

  Reply
 5. Une

  September 16, 2011 20:52

  Du må ikke glemme dusje og kle på deg selv (det er to separate punkter!) på lista:) For egen del ville jeg lagt til drikke en HEL kopp te også, men akkurat det fenomenet har du jo en hel post om et sted..

  [Reply]

  Reply
 6. Gro

  September 16, 2011 21:38

  God beskrivelse av permisjonslivet ja, kjenner meg igjen :-)Synes forresten å huske at dere skulle dele permisjonen ganske likt, har dere ombestemt dere?

  [Reply]

  Reply
 7. Pusepilde

  September 16, 2011 22:59

  På en måte har det vært ubeskrivelig godt å gjøre det noen vil kalle ingenting i 7 måneder nå. Det har jeg faktisk aldri gjort før.
  Det begynner å løsne litt her også. Snupp sover. Mor drikker den hele koppen med te. Snupp våkner, spiser, leker, trener, prater, blir trøtt, må sove. Mor kan gå ut og plante blomstene sine. Med babycall rundt halsen. Det er frihet det :)
  Det eneste aberet med at ting begynner å gå seg til er at det er så forsvinnende kort tid igjen av denne permisjonen. Og om man får gjort noe, går ikke egentlig tiden bare enda fortere?

  [Reply]

  Reply
 8. Ege Denne

  September 18, 2011 11:28

  Veldig fint nøkkeloppheng :)

  Jeg var hjemme mens mine var små, og jammen var det mer enn nok å få gjort bare ved å oppdra de, og husarbeidet og det ekstra klesvasken barn medfører bl.a. Sliter du med lavt energinivå i tillegg, så..

  Vær klar over at når du går gravid så tapper du kroppens mineral og vitaminreserver, så det kan være en ide å få sjekket det hos legen og evt tilføre ekstra vitaminer og mineraler i maten. Det tok meg altfor mange år å oppdage det, og det er litt surt..

  [Reply]

  Reply
 9. Mariann

  September 18, 2011 20:40

  Ikke glem raping av baby under og etter måltidet. Det kan oppta temmelig mye tid hvis man har en liten sak som sliter med magen!

  [Reply]

  Reply
 10. Rullerusk

  September 19, 2011 10:52

  Jeg skal ut i permisjon om tre måneder og synes egentlig at å bare pusle rundt hjemme høres ganske bra ut. Kjenner også noen andre som skal ha permisjon i omtrent samme periode, pluss at jeg har en mann som jobber turnus så jeg er sikret en del voksenkontakt på dagtid.
  Også håper jeg at strikketøy, radio og lydbok skal gjøre at jeg føler at jeg får vært litt produktiv og får litt kulturelle input.

  [Reply]

  Reply
 11. vilde

  September 20, 2011 14:19

  Takk for nok et innlegg makeløsefrøken! Kjenner roen senker seg litt. Foreløbig har jeg bare meg selv og passe på, de siste ukene skal brukes på soving, redebygging og alle loppemarkedene jeg rekker!

  [Reply]

  Reply
 12. sinobell

  September 20, 2011 16:13

  Jeg legger merke til at ‘spise selv’ kommer sist på lista di.

  Fikk gjort: det du skrev pluss; tvserie. Fikk tittet igjennom hele farscape, og sovet en masse. jo-o fikk trimmet en dag nå og da også. (byttet barnepass med en annen permisjonsganger) og masse kafegåing, for det kan kombineres med barn, og er ikke så sinnsykt kjedelig som å gå på veggene hjemme.

  Når jeg sluttet å ha så mye permisjon (50%) da ble det fart i tingene. da avla jeg 30 studiepoeng, fikset tusen små ting. ble rasende effektiv. men ikke når jeg var alene hver dag hele uka. Da skjer det ikke noe.

  [Reply]

  Reply
 13. Tone

  September 21, 2011 21:33

  Du treffer altså spikeren på hodet hver gang du utdyper mammalivet. Godt å lese at noen setter ord på hvordan bebishverdagen er uten rosemaling. Jeg har iallefall hatt veldig godt av å lese innlegg som “noen dager gråter jeg”, “ammetåke” – m.fl

  hmm, jeg har vurdert å male et par trerammer… kanskje jeg skal gjøre det i morgen..

  [Reply]

  Reply
 14. Elisabeth

  September 22, 2011 11:06

  Æ kjenne mæ sånn igjen i det du skriv! Bruke å få spørsmål om “Ka gjør du EGENTLIG om dagan” med litt nedlatene tone… fra mine kjære venninner uten barn. I det siste har det begynt å irritere mæ “litt”. Herregud æ gjør jo INGENTING anna enn å kose, trøste, prøve å få banet til å sove, kanskje få sæ litt mat, dusj osv. I tillegg har jeg vært så idiotisk å si ja til å skrive en artikkel, skjønne ikkje hvordan den skal bli ferdig. Heldigvis e det jo en del som skjønne at man ikkje GJØR så mye når man har mammaperm…:)

  [Reply]

  Reply
 15. Carina

  September 28, 2011 11:10

  En venninne hadde med seg en enorm bunke magasiner til meg da hun kom på barselbeøk .. “Du har jo god tid til å lese disse, det har ikke jeg.” Godt ment, men bladene ligger fortsatt ulest, snart ni måneder senere.

  Det slutter ikke å forundre meg hvor lang tid alt tar.. Selv om ting går seg til.
  Mitt eneste tips er å senke kravene hva husarbeid angår. Lettere sagt enn gjort når man er den den som går der hjemme… men jeg synes ikke jeg gjør annet enn å rydde og fikse, og at jeg aldri får lekt så mye med lille gull som jeg ønsker.

  [Reply]

  Reply
 16. Margrethe

  December 26, 2011 21:42

  Ja, det var nettopp det der med de fem minuttene her og de tre minuttene der! Det er jo ikke vits i å gå i gang med noe når man aldri vet om får mer enn noen få minutter sammenhengende. Det var i hvertfall slik jeg opplevde det i min permisjonstid (hadde ikke et av disse myteomspunnede sovebarna).
  Men man venjer sig, som de sier. Senker kravene til hva man “burde” få gjort.
  Og strikking funker, om man så bare får strikket ti masker sammenhengende, så blir det til slutt noe man kan se på og si: jeg hadde LITT tid for meg selv også.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× three = 6

CommentLuv badge