Hvor er jentene på barne-tv?

, , 12 Comments

Visste du at i barnefilmene som kom ut i USA mellom 1990 og 2004, var 72 % av rollefigurene med replikker hankjønn? Og enda verre: at dette forholdstallet er det samme som i 1946?

Nrk fremstår som relativt balanserte på dette området (uten at jeg har foretatt noen grundig kvantitativ analyse). Det er likevel fascinerende å observere hvordan vi uten videre regner med at kjønnsløse figurer er gutter. Pingu, for eksempel. Eller Fantorangen. Det er ikke egentlig så mye som tyder på at de er gutter, likevel antar flesteparten av oss at det er sånn.

Slik reflekterer barne-tv hvordan samfunnet vårt fungerer; menn er normalen og kvinner er avviket. En karakter er ikke kvinnelig før vi kan se de lange øyevippene eller den rosa kjolen (selv tegneseriebilene har jo lange øyevipper, for å vise at de er jenter..). Alternativt kunne man jo forestilt seg en tegneserie hvor alle kvinnefigurene var nøytrale mens alle de mannlige figurene (smågutter, biler, kosebamser, ender, robotleker..) hadde svulmende biceps. Absurd?

Geena Davis (hun fra Thelma og Louise) er en av dem som er opptatt av kjønnsbalansen på barne-tv. I 2007 åpnet hun Geena Davis Institute on Gender in Media (sjekk ut Facebooksiden deres her).

Instituttet jobber både for bedre kjønnsbalanse, mindre stereoptype kjønnsroller og mindre objektivisering av kvinnelige karakterer i filmer og serier for barn.

Children learn to accept the stereotypes represented. What they see affects their attitudes toward male and female values in our society. Since children tend to watch the same shows and movies repeatedly, it results in those negative gender stereotypes are imprinted over and over”.

På en del områder går likestillingen fremover, mens på andre står den altså forbausende stille. Og jeg syns det er skremmende at nåtidens barn stadig blir eksponert for så ubalansert barne-tv.

Er du bevisst på at barna skal se filmer med god kjønnsfordeling?


 

 

12 Responses

 1. Annelen

  January 31, 2013 19:18

  Dette har eg faktisk aldri tenkt på, men når du seier det er det heilt sant. Eg har ei (nesten) 2 år gammal jente, eg er veldig bevisst på kjønnsrollemønsteret i samfunnet generelt og prøver å vera ei motvekt til det i forhold til ho. Ho er jo endå i startfasen når det kjem til tv og media generelt, eg har berre tenkt at ho skal i alle fall sjå Pippi, Ronja Røverdatter og andre Astrid Lindgren seriar, med jenter som ikkje er “typisk” dagens jenteførebilete. Det er jo likevel ei stund til desse seriane vert spanande for ho og i tida fram til då kjem ho jo sikkert og til å sjå på tv. No kjem eg nok til å vera meir bevisst på det, har lagt til Geena Davis si side som bokmerke, takk for tips!

  [Reply]

  Reply
 2. Carina

  January 31, 2013 22:11

  Sukk, dette har jeg også tenkt en del på. Altså hvordan de mannlige figurene er normalen. Men, jeg er nok ikke så bevisst på kjønnsfordelingen i filmene hos toåringen, enda. Men kommer garantert til å være det. Så er da også TV favoritten her hjemme Peppa Gris, en kul gris som også er jente.

  Godt innlegg!!
  Carinas siste bloggpost: HeldigMy Profile

  [Reply]

  Reply
 3. underveis

  January 31, 2013 22:13

  Jeg synes egentlig det er veldig mange tøffe, aktive jenter på barnetv. Såpass mye at jeg ofte tenker at det er bevisst at en gjør jentefigurene nettopp tøffe og aktive. Jeg har ikke telt opp, selvfølgelig – men mitt inntrykk er vel at det heller er de saktmodige og stille blant både jenter og gutter som må lete etter noen å identifisere seg med….
  Når det gjelder de kjønnsnøytrale – så kan en jo tolke det litt forskjellig – kanskje er de faktisk ikke ment å være nøytrale – eller kanskje vi voksne er litt overaktive med å påføre kjønn på noen som slett ikke trenger kjønn (de minste er jo ikke alltid så opptatt av det) Jeg tror at jeg rett og slett har tenkt på Fantorangen som “kjønnsnøytral” og ikke brydd meg noe særlig om det. Jeg har jo ingen toåring nå – men hadde jeg hatt en så tror jeg ikke at han/hun hadde brydd seg noe særlig om å tenke ut noe kjønn på Fantorangen heller….
  underveiss siste bloggpost: vi gjør jo så godt vi kan – en liten stemningsrapportMy Profile

  [Reply]

  Reply
 4. Livet i Casa Didriksen

  January 31, 2013 22:31

  Her går det mye i Dora for tiden. Hun er jo jente, men et rimelig greit forbilde. Ingen lange lokker eller store øyenvipper der. Pepper Gris er jo og en hit.. Nytt på barne TV er Elsa som og er ei tøff jente. Så egentlig har jeg ikke savnet jenter ennå. Barbiefilmene er ikke så verst enkelte av dem. F.eks tre musketeer som handler om at jenter kan bli alt de vil. Nå er vel ikke barbie det beste forbildet, men har blitt positivt overrasket av flere av filmene.
  Livet i Casa Didriksens siste bloggpost: Jeg fikk uansett førstepremien!My Profile

  [Reply]

  Reply
 5. John Olav Ytreland

  February 1, 2013 19:26

  Jeg var ikke klar over de konkrete tallene, men de overrasker meg ikke. Det er viktig å være kritisk når en forholder seg til media, også eller kanskje spesielt i forhold til barneprogrammer. Det er ikke TV-kanalenes ansvar. Jeg mener det er vi foreldre som må snakke med barna og balansere dette, sørge for at de får se en overvekt av positive filmer. Alle har agendaer og det kommer veldig godt fram i barneprogrammer. Det gjelder kjønn og rase f.eks. Det kan gjerne være jenter og ulike raser med i seriene, men det er som regel hvite gutter som har høyest status.

  For noen år siden var datteren min i rette alder for Disney-serien Little Einsteins. Denne serien viste fram musikk og billedkunst, men selv når disse smarte barna dro til Asia og Afrika var musikken europeisk. I en episode der de dro til Kina, var musikken av Grieg. Det føyer seg til en lang rekke filmer som gir barn det inntrykket at bare Europa har bidratt med noe som er verdt å dele. Resten av verden har bare produsert enkle ting. Når det gjelder kjønnsroller tenker jeg mest på alle Disney-prinsessene. Der er det mye groms. Av det jeg har sett synes jeg Disney har mange stereotyper, mens Nickelodeon er betydelig bedre. Super er ganske bra, noe mellom de to nevnte.

  Når det gjelder forbilder for det lille trollet mitt liker jeg spesielt Fiona fra Shrek, Brave, The Wild Thornberries og As told by Ginger.
  John Olav Ytrelands siste bloggpost: Rivingsvarsel for det norske husMy Profile

  [Reply]

  Reply
 6. Delirium

  February 1, 2013 22:11

  Fantorangen er interessant ettersom figuren fremstår som jente ved å omtale seg selv som “ridderprinsesse” bla. Men på hjemmesidene til NRK blir Fantorangen omtalt som hankjønn. Dette visste jeg ikke før jeg nå skulle google en lenke for å vise til at Fantorangen er jente. Hmmm.
  Deliriums siste bloggpost: Hva sier mamma?My Profile

  [Reply]

  Reply
 7. Ellen

  February 5, 2013 16:33

  Jeg velger bevisst blant könsnormative barnfilm-og bøker, jeg tar ikke vekk dem men jeg ser til å tilby alternativ der könsrollerna ikke tradisjonelle.

  Jeg må erkjenne at jeg heller låter min sønn se på film jeg valgt på iPaden istedenfor barnetv. Da velger jeg film og serier som jeg mener bryter könsnormerna til en hvis grad. Alfons Åberg, Pippi långstrump, Mamma Mu etc tycker jag är bra. Dog finner man enklere filmer som bryter de kvinnliga könnsrollerna (typ Pippi, selvstendig sterk jente) men veldig sjelden finner jeg alternative filmer der guttene er myke, empatiske etc. Det skulle være Alfons det da.

  Selv NRK synes jeg er ganske dårlige på vise barne TV med jenter i hovedrollen (generelt dårlige på å vise barnetv som bryter med könsnormerna), ofte har de bare en bi-rolle (tenk moro med Klaus, Shaun the sheep, vennerdragen, Charlie bjørn osv.) Når hovedrollen er en jente klasses det fort som ”jente-film” noe smågutter tydeligvis ikke skulle vare interessert i (hvorfor ikke?).

  BTW. Så er det gjelder dette også for film for voksne. Dere har vel hørt talas om The Bechdel test? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bLF6sAAMb4s

  Hvorfor lages det så mange filmer primært for menn? Jo for filmene som produseres/lages av menn, av menn for menn. Flere kvinnelige regissører takk! Dessutom: Hvis filmens handling berører mer enn tre kvinnor blir filmen automatisk betegnet som chick flick.

  [Reply]

  Cecilie Wian Reply:

  Alfons (eller Albert Åberg som han heter på norsk) er fin, Jeg liker dessuten Emil. Nei. Jeg elsker Emil. Han som bryr seg om fattige, om hesten, om søsteren, som blir lei seg når han ikke når frem med sin omsorg for omgivelsene, og som vil ha alenetid med Alfred.

  Mitt inntrykk er som du sier, mange flere tøffe jenter enn det er milde gutter.

  Jeg har lagt merke til at fantorangen er sjørøverprinsesse., og ellers ganske nøytral, i hvertfall helt til fantorangen skulle ha bunad.

  [Reply]

  Reply
 8. k

  February 6, 2013 18:04

  som førstegangsmor til ei lita jente er dette noe som opptar meg veldig. det er så viktig at vi ser begge kjønn, men også forskjellige typer mennesker fra forskjellige land og bakgrunner rundt oss i media! sjekk ut http://www.missrepresentation.org/ for masse god info og ressurser. ellers er jeg ganske imponert når jeg ser en liten mørkhudet jente som er doktor på disney channel! bra jobba! :) doc mcstuffins er kul!
  ks siste bloggpost: EN ONSDAG I FEBRUARMy Profile

  [Reply]

  Reply
 9. Klissi Mandarin

  February 7, 2013 22:19

  Amen, sista! Jeg irriterer meg over dette stadig vekk. Er på sesong 3 av Timmy Tid (arrgh -feil bruk av særskriving fra NRK sin side, men det er en annen issue) og har lagt merke til en uheldig utvikling i serien, hvor katten har blitt mer og mer markert som jente og gjør jenteting (leker med dukker stort sett), mens de andre er gutter og gjør gutteting (spiller fotball og kjører biler). Utrolig frusterernde, da serien startet ut som relativt kjønnsnøytral selv om Timmy alltid har vært en gutt av navn.

  Jenterollene i andre program som Drømmehagen (Uppsy Daisy som liker å synge og har strutteskjørt.. arggh) og Waybuloo (dere er forskånet i Norge, men jentene er rosa, liker å male og dyrke blomster, mens guttene kjører bil og oppfinner spennende maskiner) er også ganske hårreisende. Datteren vår elsker begge. Tror toddlers digger klare kategorier generelt, og da er kjønn noe enkelt å spille på. De blir jo også godt opplært i barnehagen (vår datter er f.eks. “typisk jente” fordi hun liker å lese og tegne.. sist jeg sjekket var det tegn på høy IQ (skryte skryte) og ikke kjønn!).

  En av de kuleste jentene jeg vet om på barne-TV er Tig fra Wooly and Tig. Hver episode handler om at hun gjør en ting hun syntes i utgangspunktet var skummel eller dum (alt fra å gå bort til venninnen som har fått noen nye venner, til å gå forbi en ku). Men de er few and far between. NRK virker ikke til å synes dette er en issue i det hele tatt. Kanskje på tide med et foreldreopprop? Vi burde jo vise at 70-tallets politisk korrekte litteratur har hatt en effekt, ellers er det ikke noe å mase om uansett :op (for referanse, sjekk ut Jason og Gudrun!).

  Ellers takk for en interessant blogg som jeg nok kommer til å lese mer av!
  Klissi Mandarins siste bloggpost: How to have s*x and be a parent.. all at the same time*My Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


3 − one =

CommentLuv badge