Hvorfor sammenligner kvinner seg med andre kvinner?

, , 21 Comments

“Er det slik at jenter alltid veier seg selv for lett i forhold til andre?” skrev Hege i går på Facebooksiden til bloggen. Og ja, slik tror jeg det er. Mange jenter og kvinner er veldig flinke til å sammenligne seg med andre som er flinke til noe og så glemmer vi å se på helheten. At ingen er flinke til alt.

Men hvorfor?

Jeg har snakket om sosial sammenligning før. Det er altså en teori om at vi mennesker sammenligner oss med andre mennesker for å avgjøre hvordan vi ligger an på ulike områder i livet. Det finnes downward (finner ikke et godt norsk ord for dette?) sammenligning og upward sammenligning. Førstnevnte handler om å sammenligne seg med folk man syns mer mindre vellykket enn en selv. Såkalt hate-following – å følge noen du ikke liker på blogg, Twitter, Facebook osv – kan være et utslag av dette. Du følger altså ikke bloggen fordi du syns den er bra, men tvert i mot fordi du syns den er dårlig. Og så føler du deg litt bedre, litt mer vellykka, etter å ha lest om hvor håpløse alle andre er.

Upward sammenligning derimot, handler om å sammenligne seg med de som er flinkere enn oss. I beste fall motiverer det oss til å bli flinkere, i verste fall fører det til at vi føles oss mislykka.

Greit nok, men hvorfor er dette med sammenligning tilsynelatende et større problem for kvinner enn for menn?

Jeg tror media generelt og kanskje dameblader spesielt må ta en del av skylda her. Det er ett budskap som går igjen i alle disse bladene, og det er at du ikke er bra nok. Tilfeldigvis kan de samme bladene hjelpe deg å bli bedre. Til å bli tynnere, sprekere, vakrere, mer trendy, mer tilstede, en bedre mor, bedre kjæreste, bedre sexpartner, få mer balanse i hverdagen, gjøre karriere raskere, få et vakrere hjem, mer veloppdragne barn og lage sunnere mat. Ikke rart at kvinner som er vokst opp med dette budskapet synes de kommer til kort uansett hvor mye de strever.

Spørsmålet er om media og damebladene er selve problemet eller om de bare er et uttrykk for noe. Forskning viser at menn i større grad ser seg selv om autonome individer mens kvinner ser seg selv i relasjon med og tilknyttet andre. For eksempel er kvinner gjerne mer interessert i relasjoner, gir mer oppmerksomhet til andre og husker flere detaljer om mennesker de har en relasjon til (fødselsdager, navn på venners partner og barn..). I veldig grove trekk (det finnes mange unntak) er det vanlig at kvinner er mer sensitive til andres følelser, mer empatiske og mer opptatt av tilbakemeldinger fra andre, enn menn.

Om dette er arv eller miljø kan man jo saktens diskutere, antagelig er det en god blanding.

Oppsummert kan man kanskje si at kvinner i utgangspunktet er mer kollektivt orientert og mer opptatt av hva andre mener om dem. Dette sørger blant annet media for å bygge opp under fortløpende – de vet at kvinner alltid ønsker å bli bittelittegrann bedre utgaver av seg selv. Så kliner man til med forsider med “du er ikke bra nok”-budskap forkledd som inspirasjon eller hjelp til selvhjelp – og selger blader som hakka møkk. Etterpå sitter vi der og føler oss slett ikke særlig mye bedre, men heldigvis kommer det et nytt nummer med nye løsninger på problemene våre neste uke.

At bladene i tillegg klarer å forkle dette som “kos” er jo egentlig helt avsindig: Krøll deg opp i godstolen med en varm kopp te og les om hvor mislykka du er.

Kjempekoselig!

 

21 Responses

 1. EllenF

  October 28, 2012 17:14

  “Forkledd som kos” – , ja, og stadig går vi på limpinnen med tekoppen i hånda – hihi!!

  Men jeg lurer på en ting, mener du at når menn muligens opplever seg selv som mer autonome individer, er det bra? Og at kvinner er relasjonelle – er det dårlig?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Nei nei, absolutt ikke! Ingen feil eller riktig her. Bare to ulike måter å være på, som så mye annet.

  Men det må jo også sies at fordi menn tradisjonelt sett har vært de som har hatt (definisjons)makt, så blir ofte egenskaper og oppførsel som blir oppfattet som typisk mannlig, ofte vurdert som bedre enn det typiske kvinnelige.

  Men jeg mener absolutt ikke det.

  [Reply]

  Reply
 2. ylvalia

  October 28, 2012 22:16

  Gode refleksjoner! Det er jo heller ikke noe nytt, dette. Min egen mor kunne nylig fortelle at da hun fikk barn for vel tredve år siden, fant hun raskt ut at hun like godt kunne slutte å lese ukeblader fordi hun bare fikk dårlig samvittighet for alt hun ikke fikk til likevel. Og slik gikk det til at jeg vokste opp i et ukebladsfritt hjem (og slukte alle ukeblader jeg kunne komme over i alle andre hjem).
  ylvalias siste bloggpost: Den stakkars uthengte og latterliggjorte nynorskenMy Profile

  [Reply]

  Camulen Reply:

  Hehe, den kjente jeg meg godt igjen i! :)
  Camulens siste bloggpost: Rekreasjon for slitne mammaerMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Fornuftig mor du har, som sluttet å lese ukeblader! Og kjenner meg igjen i dette med fullt fokus på det man ikke har hjemme. Jeg vokste opp med bare Nrk på tv og syntes det var helt utrolig stas med reklame-tv når jeg var hos venninner. Og da snakker vi primært reklamen altså, ikke tv-programmene :-D

  [Reply]

  Reply
 3. Kristine

  October 29, 2012 00:00

  Jeg tror noe av årsaken kan ligge her: http://www.huffingtonpost.com/lyz-lenz/gender-discrimination_b_1987291.html?ncid=edlinkusaolp00000003

  Gutter lærer at jenter ikke er morsomme å leke med, eventuelt er det jentene som får høre at snille/pene piker ikke oppfører seg sånn. Resultat: Jenter går glipp av mye reinspikka moro.

  Så da må jenter finne på noe annet (hvis de ikke har en sånn mor som skribenten her) Så får jenter ros for å være flinke til å være stille, til å tegne pene tegninger, være flinke mødre for dukkene sine og for å være både snille og flinke til å hjelpe til med hva det nå er som skal gjøres. Jenter får bekreftelse i forhold til hva de er for andre.

  Gutter får nok også ros når de er snille og flinke, det skulle jo bare mangle. Men de har også sin reinspikka moro, og hvis valget er mellom å være snill/flink eller ha det så gøy at tårene trille og magen verker av latter – vil jeg tippe at moroa får litt høyere prioritet.

  Jenters spørsmål vil være: Er jeg flink og snill nok? Og med alle de inspirantene vi kan sammenlikne oss med, blir svaret alltid “Nei”. Det er bare å lese fler blader og prøve hardere.

  Gutters spørsmål er litt greiere: Har jeg det moro nå? Er svaret “Nei”, er det bare å finne på noe annet – Fjellklatring eller dykking anyone?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Fantastisk tekst, takk for lenken! Og veldig viktig poeng hun tar opp – jeg håper virkelig det ikke er så ille i Norge..? Men tror du har mye rett og det kan kanskje være forklaringen på at voksne menn er opptatt av (idiotiske) ting som online-spill, fotball og mekking. Som strengt tatt ikke har noen større funksjon enn å være morsomt der og da. Mens damene løper rundt og prøver å bli bedre utgaver av seg selv. Arg.

  Takk for interessant kommentar!

  [Reply]

  Reply
 4. Jonas Fjelltun

  October 30, 2012 18:11

  Det er jo allmennkunnskap dette med at kvinner er veldig opptatt av hva andre kvinner syns om ting. Og da spesielt i valg av partner.
  Kvinner utrykker ikke begjær for ting med mindre de ser at andre kvinner begjærer det. For å ta ett eksempel: Kvinner foretrekker menn som allerede er opptatte.

  [Reply]

  Reply
 5. Gitte

  October 30, 2012 20:25

  Jeg vet jo at kvinner har en tendens til å være mer relasjonelle enn menn, men jeg har ikke tenkt på det som en direkte årsak til at kvinner er mer opptatt av andres meninger, selv om det egentlig sier seg selv. Kanskje ikke så rart at kvinner blir ekstra påvirket av den nye, digitale delingskulturen, du får jo så mye input fra andre helt gratis og uten egentlig å aktivit oppsøke det (i hvert fall ikke i like stor grad som ukeblader). Jeg kjenner i hvert fall et sterkt behov for å dokumentere spesielt fine hendelser i livet mitt utelukkende for å høste kommentarer og likes. Jeg vil jo ikke være noe dårligere. Det blir ofte med tanken, jeg forteller meg selv at det blir for dumt, men i blant er jeg nesten mer opptatt av å dokumentere en opplevelse slik at den kan deles enn å faktisk oppleve den.
  Gittes siste bloggpost: Med litt hjelp så ordner det seg.My Profile

  [Reply]

  JodaNeoda Reply:

  “Jeg vet jo at kvinner har en tendens til å være mer relasjonelle enn menn” og videre til
  “men i blant er jeg nesten mer opptatt av å dokumentere en opplevelse slik at den kan deles enn å faktisk oppleve den.”

  Du virker ikke særlig rasjonell her, så du synes kvinner er mer rasjonelle i hensyn til dine preferanser. Stor forksjell!

  [Reply]

  Reply
 6. Monica

  October 30, 2012 20:29

  “Jeg tror media generelt og kanskje dameblader spesielt må ta en del av skylda her.”

  Aaarrgghhh! Really?
  Damer må ta skylda her. Dette handler strengt talt om å ta ansvar for egne følelser – i motsetning til å legge ansvaret for dårlig selvfølelse og lavt selvbilde på media, menn, den psykopatiske eks-kjæresten, andre kvinner og what not.

  Det er behagelig, selvfølgelig, å gi media generelt og dameblader spesielt (en del) av skylda, men det synes som en enorm ansvarsfraskrivelse. Om dameblader får en til å føle seg mislykket, hvorfor i himmelens navn oppsøke dem?

  Kanskje vi kan lære noe av menns noe mer pragmatiske holdning?

  [Reply]

  norskgoy Reply:

  Du banner i kirken her Monica. Hysj med deg.

  [Reply]

  Reply
 7. Heisann Hoppsann

  October 31, 2012 00:30

  Tenker vel at det desverre er Darwin som er på ferde igjen her. Noe som henger igjen i arv fra den tiden det var ytterst viktig for en kvinne å holde på mannen sin, altså det aller meste av den tida vi har vandra rundt på kloden.
  Kvinner måler seg opp mot andre kvinner fordi de er i konkuranse med de, like mye som menn er i konkurranse med andre menn. For kvinner var likevel konsekvensen av å bli alene med barn større enn det var for menn å bli enslige. Menn kunne finne en ny kvinne men det var langt vanskeligere for en alenemor å finne en ny mann.
  Derfor har de kvinnene som har hatt naturen som innpisker til å være “best mulig hustru” på alle måter (høres veldig 1800-tall ut) hatt mer suksess med å føre genene sine videre. Langt større sjanse for at barna overlevde når det var to foreldre. For menn har det vært viktigere å spisse sine mannlige individuelle ferdigheter gjennom lek og læring.

  Nå til dags er dette bra for dameblad-forlagene, ikke så moro for kvinner. Det fine er at om en tenker på hvordan det henger sammen så kan en ta det mer med ro, vi lever i en annen tid nå. Kast ukebladene i søpla og ha det gøy i stedet.

  Jeg tenker vel at det aller meste av tendensene i psyken vår stammer fra arv selv om noe kan påvirkes via miljø. Når en ser på hvor mye fysikken vår er tilpasset gjennom naturlig utvelgelse så ville det vært rart om ikke psyken vår hadde blitt tilpasset på samme måte.

  [Reply]

  Reply
 8. Ove Kristian

  October 31, 2012 07:32

  Tror ikke bare damebladene har skylden for alt sammen, men noe innvirkning har de. For eksempel på jenter og kvinner som er usikre på sin egen identitet og kropp. De føler at de har en altfor rund mave, for store eller for små bryster og for tykke legger. Eller det å hele tiden måtte jakte etter å bli en bedre mor, kjæreste eller rett og slett en gjøre alle til lags. Har lest litt i diverse kvinneblader og der står det mye om hvordan man får bedre tid til seg selv uten å stresse og for eksempel bli en bedre venninne eller unngå det å drikke seg til dumhet under julebordsesongen. Og det er ikke galt men heller matnyttig informasjon.

  Men det å både være kvinne og menneske kan være vrient i en tid hvor vi bombarderes med diverse forestillinger om hvordan folk skal være og oppføre seg. Og da er det ikke rart at en del kvinner mister grepet om seg selv. Som mann har man ikke det samme presset selv om det alltids er noe man må forberede seg selv og bli flinkere på. Bli en bedre far ved å få mer tid til familien, trene litt for å holde kroppen i form og oppdatere seg selv på siste nytt i forbindelse med arbeid. Jeg mener at både menn og kvinner egentlig skal gi mer blaffen når det kommer til det å være perfekt, det er da vi blomstrer. Jeg sier ikke at vi skal kle oss i gammelt tøy fra loppemarkedet , være ustelte og blåse helt og holdent i våre nærmeste og i omgivelsene. Det som er viktig er å finne en hårfin balanse mellom det å være sånn noenlunde bra nok som menneske og det å gjøre forsøk på å nyte livet etter en hard arbeidsdag. Lykke til!

  [Reply]

  Reply
 9. Ege Denne

  October 31, 2012 12:25

  Det kreves mot til å stå imot presset som legges frem av de som gjerne vil profittere på din usikkerhet..

  Uansett hvilket område dette gjelder, så er det grupper som gjerne vil fortelle deg at du er rett og slett dum hvis du ikke velger den veien de mener er “riktig”. DET er det tøft å stå opp imot, uansett hva det gjelder. Og spesielt dersom du vil følge dine egne magefølelser.

  Det å gjøre seg fri fra denne gruppen av “bedrevitere” er ikke alltid like enkelt, det er enklere å hive seg på alle de usaklige kommentarene enn å si hva man faktisk mener. Og så skal det personlig selvinnsikt til for å kunne verdsette andre menneskers personlige fremgang, uansett område..

  Ta bare Gulrot Awarden min ( http://www.egedenne.com/2012/10/stem-pa-dine-favoritter-i-berta-carrot.html ) jeg vet det finnes mennesker som okker og oier seg over den.. Men skal jeg la det hindre meg i å lage noe som er morsomt og som gir noe positivt for flere andre mennesker enn meg? Nei. Krever det at jeg gir blaffen i hva andre måtte tenke og mene om meg? Ja. Har jeg det moro? Ja. Gleder det meg at andre bloggere blir glade pga nomineringene? Ja.

  Om jeg kunne ønske noe for alle mennesker, og spesielt kvinner, er det å bli fri fra usikkerheten og mindreverdighetsfølelsene. Og selv om media har bygt opp under dette i årevis, er det hver enkelte kvinne og mann som må si stopp. At det nå er NOK. Ganske enkelt.

  Du har ett liv, bruk det til å glede deg selv!
  Ege Dennes siste bloggpost: DUST ON THE BRAINMy Profile

  [Reply]

  Reply
 10. Mann

  October 31, 2012 15:22

  Fra mitt ståsted så ser det ganske greit ut å være kvinne.Du har en veldig stor mulighet til å finne en som tjener mer enn deg og i 99,9 % av alle tilfeller så får man så mye sex man orker….

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


five + = 6

CommentLuv badge