Jeg har sluttet å le av menn

, , 17 Comments

Jeg har sluttet å le av menn som ikke er morsomme. Det høres kanskje ut som en bagatell, en selvfølgelighet, men det føles merkelig befriende.

Damer som ler høflig
En hel masse menn vandrer rundt i verden og tror de er langt morsommere enn de faktisk er. Min påstand er at dette i stor grad skyldes at en hel masse damer ler høflig hver gang de prøver seg med en vits.

Jeg er den første til å innrømme mine synder på dette området. Jeg er skyldig i å gjentatte ganger ha ledd høfllig av menns dårlig vitser for å.. tja, bevare den gode stemningen? Være grei? Sørge for å at alle har det bra? Alle vet jo hvor ubehagelig det kan være når du lirer av deg en morsomhet og blir møtt med rungende taushet. Men det er faktisk ikke min plikt å sørge for at alle har det bra til enhver tid.

Kjønnsubalansen på tv
Jeg er lei av dårlige vitser, jeg er lei av å være høflig publikum. Det hjelper heller ikke når man ser nærmere på hvem som får lov til å komme på tv eller radio for å være morsomme. Brille med Harald EIa har konsekvent 4 menn og 1 kvinne per program. Radioresepsjonen har tre menn. Senkveld har to mannlige programledere, det samme har Ylvis. Nytt på nytt har 2 faste menn og 1 kvinne. Jeg kunne fortsatt, men du skjønner poenget.

Det eneste hederlige unntaket jeg kan komme på i farten er Torsdag kveld fra Nydalen, som har 3 kvinner og 2 menn i den faste staben. Og av de 3 kvinnene er det utrolig nok bare 1 som faller inn i kategorien “smellvakker kvinnelig komiker” (tenk Anne-Kat, Pernille Sørensen, Synnøve Svabø, Sigrid Bonde-Tusvik..). Dessuten har de fantastiske Henriette Steensrup, som ikke bare unngår smellvakker komiker-kategorien, men som på utypisk vis bruker kroppslig komikk tilsynelatende helt uten tanke for hvordan det får henne til å fremstå rent estetisk. Jeg <3 Henriette Steensrup!

Kvinnelige komikere driver med damehumor
Det er selvsagt ikke slik at kvinnelige komikere aldri slipper til på tv. Det gjør de. Men de store norske humorprogrammene er i all hovedsak ledet av menn. Og de aller fleste norske komikere er menn. (Wikipedia lister 183 norske komikere og humorister – drøyt 30 av dem er kvinner) Hvorfor er det sånn?

Fordi menn har mer trening i å være morsomme? Fordi kvinner ler mer av menn enn menn ler av kvinner? Fordi det menn sier og gjør er kjønnsløst, mens kvinnelige komikere driver med kvinnehumor?

It’s a man’s world
Den sterke kjønnsubalansen blant norske komikere gir desto større grunn til å slutte å le av menn som ikke er morsomme. For helt ærlig; de umorsomme komikerne finnes på tv også.

Og ikke minst er det god grunn til å le, høyt og hjertelig og rungende, av kvinner som er morsomme. De trenger det. It’s a man’s world.


 

Illustrasjon: Schaver.com

 

17 Responses

 1. iruth

  December 14, 2012 21:49

  Cecilie Steinmann Neess, say no more, den dama er rå for oss som syns at humor bør være noe mer enn bare standarddosen med ironi.

  [Reply]

  Reply
 2. landsbyjenta

  December 15, 2012 01:05

  Er forsåvidt enig i alt du sier, samtidig som jeg ikke gidder å bruke energi på å tenke på om det er menn eller damer jeg ler av, hvis du skjønner. Er det morsomt så er det jo gøy! Tenker ikke over om det er menn eller damer? Nytt på nytt funker jo knallbra med de tre faste, jeg simpelten elsker Linn!

  [Reply]

  Reply
 3. Jenny

  December 15, 2012 08:44

  Og så synes jeg vi skal le mye mer av de mennene som er ufrivillige morsomme!
  Jennys siste bloggpost: Dagens gave, mølje og levealderMy Profile

  [Reply]

  MandagsMor Reply:

  Nei, Jenny, det kan vi ikke. Vi kan ikke le mer av menn som er ufrivillig morsomme, for det passer seg virkelig ikke å gå rundt og le – HELE dagen!
  :D
  MandagsMors siste bloggpost: Jeg er ikke min alderMy Profile

  [Reply]

  Jenny Reply:

  Hmmm, du har et poeng, jeg må innrømme det..
  Jennys siste bloggpost: Gårsdagens gave, mølje og levealderMy Profile

  [Reply]

  Reply
 4. Sonja Dadam!

  December 16, 2012 01:07

  QI har et program hvor de tar opp dette: http://www.youtube.com/watch?v=2f7urmRaRxY jeg har ikke lyd på PC-en akkurat nå, men jeg mener å huske at de refererte til en studie(?) som viste at problemet ikke er at menn ikke ler av kvinner, men at det er kvinner selv som synes kvinner er mindre morsomme. Og jeg vet med meg selv at på min liste over topp ti komikere, så er det nok ingen kvinner (og ganske sikkert heller ingen nordmenn). Det er egentlig litt trist. Men jeg har lyst til å nevne Ingrid Bjørnov. Hun er fin. Og hun er ganske sikkert inne på min topp 20 liste, sammen med Anne Kat. Hærland. Og muligens Sarah Silverman.
  Sonja Dadam!s siste bloggpost: Da jeg ringte en fyr og mista en sko – del 2My Profile

  [Reply]

  Reply
 5. Sparringmamma

  December 17, 2012 15:33

  Hvorfor er menn øverst, størst, flest, best og mest synlig i mange sammenhenger? Fordi de TØR å ta plass på en helt annen måte enn oss lydige, dydige, søte snille jenter. Det er mange veier ut av den gropa: slutte å le av umorsomme menn, eller støtte både menn og kvinner som er seg selv på godt og vondt. Jeg gleder meg fremdeles til den dagen vi slutter å bruke menn som målestokk i ett og alt, men bare er oss selv.. Som du, Frøken Makeløs: mener det du mener og står for det med ryggen rak. Der har vi mye å lære vi kvinner! Enten det er heklenisser eller stand-up man ønsker å dele med verden..
  Sparringmammas siste bloggpost: Blogging – hobby eller jobb?My Profile

  [Reply]

  Reply
 6. Casa Kaos

  December 20, 2012 13:12

  Tror Sparringmamma har et poeng her. Kvinner tørr som regel ikke være like ubetenksomt, spontant morsomme som menn. Men når de først er det, så blir de da virkelig hysterisk morsomme også. Som for eksempel Henriette Steensrup.

  Ellers vet jeg at morsomme tv-program har problemer med å få kvinnelige gjester. Kvinner skal tenke seg om i lang tid først, vite alle temaer og helst ha et manus, så de ikke risikerer å si noe dumt utenom det planlagte. Menn har en tendens til å si: Ja, det vil jeg være med på! Når skal jeg komme?

  Jeg tror viljen til å slippe til kvinnelige gjester og komikere er der, men responsen fra kvinnene er heller dårlig.
  Casa Kaoss siste bloggpost: Jeg har et problemMy Profile

  [Reply]

  Reply
 7. Elisabeth, Innerst i veien

  December 21, 2012 09:42

  Nei, vi kvinner er vel for opptatt av å hevde oss på andre områder. Vi kan ikke risikere at vi blir oppfatta som stygge. Her er Henriette Stenstrup et veldig godt og befriende eksempel på det motsatte. Hun er trygg nok til å gjøre seg selv stygg. Og Else Kåss Furuseth som sprader rundt med naken hengerumpe og Donald-kostyme. Jeg tror Sparringsmamma er inne på noe, menn tør i større grad ta plass.

  Jeg gidder ikke le av menn (eller kvinner for den saks skyld) som ler av seg selv. Som Tommy Steine for eksempel. Trikset med å le høyt av sine egne vitser for å dra med seg publikum funker veldig veldig dårlig.

  Hans rake motsetning er vel Knut Nærum? Han ler aldri av seg selv. Han liker jeg!

  Så jeg er enig med deg, jeg gidder ikke le av menn som ikke er morsomme. Ikke umorsomme kvinner heller.
  Elisabeth, Innerst i veiens siste bloggpost: Kroppsfokus – Hvem prøver vi å lure?My Profile

  [Reply]

  Reply
 8. Maiken

  January 1, 2013 12:43

  Ah, jeg synes Linn Skåber er fantastisk. Og jeg synes Linnea Myhre kanskje er den mest skittenmorsomme skribenten som finnes. Mange kvinner ler. Kjenner ikke mange menn som er fan.

  Ikke gidder jeg være sammen med en som prøver å være mer morsom enn meg heller, det er så forbanna slitsomt, og dessuten er det jeg som er den kule, så han får bidra med noe annet.
  Maikens siste bloggpost: Lekker bok: Del 1My Profile

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


× one = 1

CommentLuv badge