Om å miste kontrollen

, , 24 Comments

Jeg er glad i å ha kontroll på ting. Jeg liker å planlegge og jeg liker at ting blir som jeg har planlagt. Det blir de som regel også. Men noen ganger blir de ikke som jeg har planlagt i det hele tatt, og da kan jeg bli både sinna og lei meg og forvirra. Å kalle meg veldig fleksibel ville nok med andre ord være å overdrive.

Men når man føler at man mister kontrollen på ett område så er det (hvertfall for kontrollfriker som meg) desto viktigere å ha kontroll på andre områder. Derfor har leiligheten min neppe vært ryddigere og renere noen gang enn den er nå for tiden og derfor er det blitt uhorvelig viktig å lage ordentlig middag til meg selv hver dag. Jeg har bestemt at leiligheten skal være fin og jeg har bestemt at jeg skal spise ordentlig mat og siden jeg har kontroll så blir det sånn. Det føles bra. Yin og yang liksom. Balanse. Det er gode greier. Kall meg nevrotisk, men hvis alt sklir ut på en gang så blir jeg stressa.

Forøvrig driver jeg og lærer meg at det er forskjell på å forstå og å akseptere. Det ligger jo litt i kortene at de to tingene ikke er helt det samme, men det er likevel en vanskeligere lekse å lære enn man skulle tro. I den forbindelse er det, uansett om man er religiøs eller ei, godt å ha Serenity Prayer (skrevet av den amerikanske teologen Reinhold Niebuhr på 1930-tallet) i bakhodet:

God,
give us grace to accept with serenity the things that cannot be changed,
courage to change the things that should be changed,
and the wisdom to distinguish the one from the other.

Til slutt vil jeg gjerne gratulere meg selv for å ha blogget i et helt år (jubileet ble av ulike grunner forbigått i stillhet den 1. april) og for å ikke ha vært innom statcounteren min på flerfoldige uker. Jeg aner med andre ord ikke om jeg fortsatt har noen lesere der ute, men jeg har kontroll på at jeg ikke vet det. Så det så.

 

24 Responses

 1. minneapolise

  April 9, 2008 20:44

  Nå er det mange frøkner å ta av i bloggerbyen så du kan vel ikke forvente at vi skal henge her og vente på livstegn ;)

  Ok da, jeg har savnet den makeløse, så jeg er her fortsatt, og venter nok tålmodig fremover også!

  Jeg er nok en smule kontrollfrik selv på noen områder, og jeg har alltid irritert meg over at jeg ikke kan være av den ryddige typen når jeg først har det i meg.

  Håper ting ordner seg fort, ta den tiden du trenger, tror jeg kan snakke for de fleste leserne og si at vi er her når det passer å komme tilbake :)

  Og gratulerer med ett års jubileum!

  [Reply]

  Reply
 2. Zava

  April 9, 2008 20:56

  Vi er her Frøken M :)

  Og du, fra en kontrollfreak til en annen; en ting har jeg lært meg (i særdeleshet det siste året) ting blir ikke alltid sånn som man planlegger. Man må alltid håpe og tro så klart, og drømmer skal man for guds skyld ha. Men livet har en egen evne til å gå egne veier, og plutselig skjer de ting man slett ikke hadde sett for seg skulle skje. Jeg har i allefall erfart at det å legge for sterke føringer for seg selv, ikke nødvendigvis er så veldig konstruktivt. Nå fokuserer jeg på det å nyte livet og hva det bringer med seg av muligheter og opplevelser. Ikke alltid like lett så klart, men jeg blir stadig flinkere. Klem fra Zava

  [Reply]

  Reply
 3. Rabbagast

  April 9, 2008 22:29

  Gratulerer med året! Angående kontroll på livet (eller ikke), så liker jeg sitatet fra den fine komedien “Knocked up”: “Life doesn’t care about your plans”.

  [Reply]

  Reply
 4. Flopsy

  April 9, 2008 22:37

  Jeg tror ikke det er så rent få av oss bloggere som har kontroll-frik-gener. Jeg også, selv om jeg akkurat som Minneapolise mangler den biten akkurat når det gjelder husholdningen. På mange andre områder, derimot…

  Forøvrig så leses det selv om du ikke poster så ofte. Man har da rss-leser ;-)

  [Reply]

  Reply
 5. Alter Ego

  April 9, 2008 23:10

  Froekena, klart du har lesere. Man blir da ikke borte fra et bra sted selv om det ikke skjer noe der paa ei stund:) Gratulerer med overstaatt ettaarsdag – jeg haaper ikke kontrollgreia er trassalderen som melder seg…?

  Godt aa se deg!

  [Reply]

  Reply
 6. Frøken Aberlour

  April 10, 2008 11:25

  føyer meg på lista. vi er her fortsatt og mens vi venter på nye innslag er det tid nok til “ønskerepriser” i arkivet.. :)

  [Reply]

  Reply
 7. Anonymous

  April 10, 2008 11:47

  Hei Frøkna! Gratulerer med ett-årsdag. Setter kjempepris på deg her i bloggerbyen, skal du vite!

  Lære seg å ta en dag om gangen, så ordner ting seg til slutt.

  Klemz. Pussycat

  [Reply]

  Reply
 8. Tonita

  April 10, 2008 15:51

  Vi er her. Vi venter. Vi sjekker innom. Vi gir oss ikke.

  Vi er glade for å høre fra deg igjen.

  Gratulerer med ett-årsdagen.

  [Reply]

  Reply
 9. Delirium~

  April 10, 2008 17:46

  Vært innom hver dag og sett etter ny-poster!

  Og fra en kontrollfrik til en annen: Jeg griper tak i støvkluten og rydder langt innerst i skuffer og alt mulig med en gang ting går på skeive. Det gjør rett og slett veldig, veldig godt langt inn i sjelen! Jeg innbiller meg at det er en ypperlig håndteringsmekanisme.

  [Reply]

  Reply
 10. Frøken Makeløs

  April 10, 2008 22:26

  Åh! Tusen takk alle sammen for gode ord, jeg blir jo helt rørt!

  Frøken Skavlan: Og hurra for det!

  Hjorthen: Lurker du rundt her? Så hyggelig da!

  Minnea: Jeg er perioderydder, og nå er jeg inne i en ryddig periode. Når jeg tenker på det er det meste i livet mitt delt inn i faser og perioder – kanskje jeg er litt lite utholdende? :-)

  Takk for gratulasjon og fine ord!

  Zava: Takk for mange vakre og oppmuntrende ord! Jeg driver også og lærer meg at ting ikke alltid blir som man planlegger, kanskje vi skal lage klubb sammen? :-D

  Rabbagast: Takk takk! Haha, veldig bra sitat – det skal jeg huske på :-)

  Flopsy: Hurra for rss som gjør at jeg kan blogge akkurat når jeg vil og likevel beholde noen lesere!

  Men er det bra å være kontrollfrik eller er det dårlig? Jeg klarer ikke helt å bestemme meg..

  Lill: Ja, takk for rss! :-)

  Alter ego: Takk takk, godt å se deg også! Ettårstrassen, mener du? Hm, jeg er nok redd for at det er et litt mer vedvarende problem..

  Frøken Aberlour: Åh, leser du i arkivet! Så utrolig stas! :-)

  Pussycatdolll: Takk snille du, så hyggelig å høre! Jeps, det er visst akkurat det jeg gjør. Og puster litt med magen, det hjelper også :-)

  Tonita: Og jeg er så utrolig glad for at dere er her! Denne bloggen uten dere som legger igjen kommentarer hadde ikke vært så mye å samle på, så takk for det!

  Delirium: Hver dag? Åh, nå begynner jeg nesten å gråte. Og det der rydde-i-en-skuff-trikset funker helt ufattelig bra (og er en av grunnene til at det er så utrolig ryddig hjemme hos meg nå, hihi). Det er ikke noe nytt triks heller – visstnok pleide mormor å gi det samme rådet til moren min :-)

  Ulme: Takk for gratulasjon, og takk for at du venter! Hurra!

  [Reply]

  Reply
 11. Gretten

  April 10, 2008 22:44

  Bedre med litt støv i krokene enn et rent helvete.

  Jeg henger fortsatt rundt, kanskje litt jevnere nå fremover.

  [Reply]

  Reply
 12. Frøken Makeløs

  April 10, 2008 22:58

  Haha, det er sant.

  Ja, du har vel brått fått veldig gode grunner for å henge mer i Bloggebyen, har du ikke? Knis.

  [Reply]

  Reply
 13. minneapolise

  April 10, 2008 23:51

  Litt kontrollfrik er nok positivt tror jeg, overdrevent kan kanskje være litt travelt?
  (Her svarer jeg på spørsmål til andre)

  Men du, nå er jeg skikkelig nysgjerrig på hva du hinter om til Gretten her. Har Gretten fått seg blogg-dame? Eller er det noe annet som har gått meg hus forbi?

  Og svarer dere ikke så går jeg ut fra at Gretten er avstandskjæresten til Makeløs ;)

  [Reply]

  Reply
 14. Zava

  April 11, 2008 00:30

  Ja, la oss starte klubb!! Ute-av-kontroll-men-like-blid-klubben?

  Sikker på det ordner seg, det pleier å gjøre det for snille jenter :D

  [Reply]

  Reply
 15. Frøken Makeløs

  April 11, 2008 15:20

  minnea: definitivt travelt med for mye (og det er da bare hyggelig at du svarer på spørsmål til andre :-)

  jeg farer da ikke med sladder, men det gjelder å henge på de rette stedene, hihi.

  (hvis gretten og jeg skulle hatt et forhold så hadde det definitivt vært et short distance relationship, så vidt jeg vet hvertfall. så den teorien kan du forkaste :-)

  zava: hurra for uakmlb-klubben! la oss lage buttons og holde et deilig cavatisk årsmøte, hurra!

  og jeg er også sikker på at det ordner seg :-)

  [Reply]

  Reply
 16. Stian

  April 12, 2008 00:09

  Åh, du er i kontrollfrikalderen? Du må lære deg å slappe av, frøken. Av og til er det både best og mest behagelig at andre styrer skuta. Du må lære deg når det er nødvendig å ta rattet selv og når du kan overlate roret til andre. Du kan ikke ta alle nattevaktene. Av og til, når man ikke må selv, er det herlig og avslappende å bli ledet av andre.

  Jeg tror det er en jentegreie å føle behov for å ha kontroll med alt til enhver tid. Gi faen en gang i blant, det er veldig deilig.

  [Reply]

  Reply
 17. Delirium~

  April 12, 2008 14:21

  Jada! Hver eneste dag! Bortsett fra når jeg ikke har internett. På den andre siden var det nok fint at jeg ikke hadde internett på sykehuset – det kunne blitt noen ganske angsty poster av det! ;o)

  [Reply]

  Reply
 18. Frøken Makeløs

  April 13, 2008 21:41

  stian: jeg øver jeg øver! men ja, tror nok også det er en jentegreie dette med å ønske å ha kontroll hele tiden. kanskje det henger sammen med flink pike-syndromet? hm.

  delirium: åh, jeg er så glad for at du er vel hjemme igjen og krysser alt jeg har av fingre og tær for at tilbakemeldingen blir veldig god (og at ventetiden blir veldig kort! :-)

  [Reply]

  Reply
 19. Frøken Makeløs

  April 16, 2008 21:36

  caro: hei og velkommen hit! juss-lesing høres litt tørt ut ja. så hvis du lover å ikke bli en sånn jurist som mener at juss-studiet er det vanskeligste og hardeste og mest avanserte av alle studier, så skal jeg skrive mer – bare for deg :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


8 × eight =

CommentLuv badge