Små hemmeligheter i Oslo

, , 19 Comments

Jeg går mye tur for tiden og da blir man etterhvert litt lei av å gå på de samme stedene. Akerselva og parkene, Botanisk hage, Bygdøy og Sognsvann er finfine turområder men jeg trengte noe nytt. Og det viser seg at det er lite som slår mammapermisjon når det gjelder å bli kjent med byen sin! Jeg har plutselig oppdaget hvilken perle Nordre gravlund er. Jovisst er det en kirkegård, men helt uten den creepy følelsen. Vi snakker lange, vakre alléer, hyggelige benker å sitte på, et lite kapell, minnesmerker for falne soldater, diakonisser og medlemmer av NKP, pluss graven til Rudolf Nielsen. Og en drøss med andre folk så klart, som ikke er like kjente. Så kan man gå der og kikke på gravsteiner og oppdage navn man aldri har hørt før og spekulere på slektsforholdene i familiegravene mens man kjenner på den roen og freden som alltid finnes på sånne steder.

Dessuten har jeg oppdaget kolonihager. Du store min! Hvordan kan jeg ha bodd åtte år i Oslo uten å ha besøkt en eneste kolonihage? Her har jeg gått rundt og trodd at de var stengt for allmennheten, men neida – hele sommerhalvåret kan hvemsomhelst trave inn og nyte de små oasene. Foreløpig har jeg besøkt Etterstad kolonihage på Kampen (helt fantastisk!), Sogn kolonihage ved Ullevål (fin, men litt for striglet for min smak) og Rodeløkken kolonihage ved Sinsen (helt på høyde med Etterstad). Det føles som jeg har oppdaget en hemmelighet jeg nesten ikke har lyst til å si bort, men så gjør jeg det likevel. Besøk en kolonihage! Kikk på de små hagene, studér hyttene og beundre menneskene – de kan knapt observeres sittende. Maken til virksomme og flittige folk skal man lete lenge etter!

Nå på søndag er det selveste kolonihagedagen, med kaffesalg og åpne hytter og staudekurs og jubalong i alle hagene. Da skal jeg ta med meg den lille familien min på hagetur og nyte synet av knudrete gamle epletrær og hengekøyer og rhododendron. Det blir så fint!

Hvor liker du å gå tur – med eller uten barnevogn?

Forøvrig: Mammadamen er med og lager Osloguide for aktive småbarnsforeldre – et forbilledlig tiltak! Hvis du har noen tips om barnevennlige steder i Oslo som du syns bør være med i boka kan du legge igjen en kommentar hos henne. Etter å ha lest Kaffedamens anbefaling i kommentarfeltet der borte planlegger jeg nå å sjekke ut Svartdalsparken, som jeg aldri engang har hørt om før. Yay for nye oppdagelser av egen by!

 

19 Responses

 1. eline

  June 17, 2011 15:09

  Kolonihager er så ufattelig sjarmerende! Jeg husker min første tur til kolonihagen der Portveien 2 ligger. Som 11-åring var det et stort øyeblikk. Ellers ble jeg motivert til å besøke flere hager når jeg selv er i permisjon med babyen min, (begynte permisjonen min i dag, 3 uker til termin! :)). Kos deg videre i sommeroslo:)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Oi så spennende, masse lykke til med sommerbabyen din! :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Lene

  June 18, 2011 11:18

  Å spasere gjennom en hageby er heller ikke så verst, f.eks. Tøyen hageby. Da kommer man fra en hypertrafikert vei, inn bak et gjerde, og inn i en liten koselig oase. Alle smågatene med trehusbebyggelse er også fine, koselig å gå opp Telthusbakken og inn i småveiene der (utsikten fra Westye Egebergsgt. er ganske overraskende).

  Jeg går tur med hund, og har også blitt veldig godt kjent i mitt nabolag. Hagebyene visste jeg forsåvidt om på forhånd, og går vi forbi, går vi heller gjennom, for å si det sånn.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Enig i at hagebyene er veldig fine! Har vært i Tøyen og Ullevål men det er jo en drøss andre; Holtet, Ekeberg, Tåsen, Ulsrud (som ble kallt jødebyen fordi den var tiltenkt jødiske flyktninger. Alt man ikke vet!). Setter det på lista over steder som må utforskes.
  Telthusbakken er også fin ja – og trehusene på Rodeløkka! :-)

  [Reply]

  Reply
 3. Ege Denne

  June 21, 2011 03:36

  Ja er det ikke rart hva man oppdager… Jeg gjør selv noen oppdagelser her i Bergen. Og det føles så bra å oppdage noe nytt som samtidig er positivt!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hva har du oppdaget i Bergen da? Jeg studerte der og syns det er en utrolig fin by! Regner med å ta en tur innom i løpet av sommeren og da hadde det jo vært stas å se noen nye steder :-)

  [Reply]

  Ege Denne Reply:

  Det er egentlig bare småting, som alleen rundt vannet, god mat på China Moon, og Zen. Ja, også er det plassert ett minnesmerke over falne australiere under krigen, like ved broen på Store Lungegårdsvann. Det er som jeg oppdager noe som har vært der en tid, på ny måte….

  [Reply]

  Reply
 4. Carina

  June 21, 2011 08:59

  Østensjøvannet anbefales:) god tur! her er for tiden mor mer interessert i turgåing, enn lille frøken rastløsbaby;)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, der er det fint! Oldemoren til Bolla bor i området, så det hender vi tar en tur der. Sliter forøvrig litt med å kommentere på bloggen din, mangler et alternativ for å kommentere med bare navn + nettadresse. Men uansett; veldig fin blogg – du har herved fått en ny leser :-)

  [Reply]

  Carina Reply:

  aha! Heldige som har familie i området;) Hmm, det var rart, jeg har samme problemet med et par andre blogger.. Får prøve å fikse det (les: få hjelp!). For kommentarer liker jeg jo:) Takk for fine ord:) Liker meg veldig godt her inne hos deg!

  [Reply]

  Reply
 5. Rockekokk

  June 21, 2011 10:01

  Hiver meg på gleden over nye oppdagelser med barnevogn!! Deilig å kunne trille sakte avgårde og se på fine hus, hager, parker og torg. Også må jeg innrømme at jeg innimellom dikter små historier om folkene som bor bak vinduene og inni hagene…. :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, det er gøy! Men jeg gjør det nok helst sammen med andre, kanskje jeg har litt dårlig fantasi på egen hånd? Hm..

  [Reply]

  Reply
 6. bai

  June 21, 2011 18:31

  Eg held på å oppdage Marka, etter ti år i Oslo, og sitt med same kjensla som deg: korfor har eg ikkje vore her før. Eg liker meg best på dei stiane som ikkje er egna for barnevogn, men det er mange grusvegar også. Ammerud, Solemskogen, Lutvann og Nøklevann – det er enorme moglegheitar for å gå tur, bak drabantbyane!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Der er jeg også fryktelig dårlig kjent. Men det kan jo være et supert mål for familietrilleturer nå som Helten snart tar sommerferie! Takk for tips! :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


+ 2 = eight

CommentLuv badge