Snøen argumenterer for bilfritt sentrum

, , 8 Comments

 

Hvis du syns jeg klager mye over årets vinter her på bloggen så kan du jo bare forestille deg hvor mye jeg maser om det i virkeligheten. Jeg blir deprimert av å gå i de samme, flate støvlettene dag etter dag, uke etter uke, måned etter måned. Jeg blir sinna av å skli og stavre meg av gårde på isete, umåkte fortau og jeg blir rent aggressiv av å se bilene som suser forbi på bare, saltede veier ved siden av meg. At kommunen nå har gått ut og sagt at en del gater i Oslo vil ikke bli måkt (folk må bare vente på plussgradene), gjør meg mer enn litt irritert – for ikke å snakke om hvor provosert jeg blir av at trikken til stadighet er forsinket på grunn av feilparkerte biler.

Denne vinteren (den mest snørike på 22 år – måtte det gå nye 22 år til neste gang!) er i grunnen et eneste stort argument for noe jeg har ment lenge; Oslo bør være bilfri innenfor ring 1. Minst! Bortsett fra varetransport, el-biler og biler med handicap-skilt, bør sentrum være forbeholdt kollektivtransport og taxier. Ikke bare gjør det at vi slipper forurensing og trafikkaos, men byen blir i tillegg fremkommelig for fotgjengere og syklister. Dessuten kan måkebilene komme til der de skal uten å ta hensyn til kilometervis med (feil)parkerte personbiler.

Oh well. Inntil videre får vi vel bare lukke døra og vente på april.

(Bildet er stjålet fra Sugar & Venom)

 

8 Responses

 1. Ørjan

  February 25, 2009 09:36

  Syns du har et godt poeng. Jeg bodde tidligere i Oslo, innenfor Ring 3, og hadde aldri egentlig aldri bruk for bil annet enn når jeg skulle ut av byen. Det handlet mer om å planlegge dagen enn noe annet.
  Nå bor jeg i provinsen og er dessverre blitt avhengig av bilen pga kollektivtransport som bare går hver hele time, men de gangene jeg skal til Oslo, velger jeg heller tog eller buss.
  Støtter helt klart et bilfritt Oslo, gjerne innenfor Ring 2, men minst Ring 1.

  [Reply]

  Reply
 2. Aberlour

  February 25, 2009 10:10

  Hva med t-banen? T-banen er forsinket støtt og stadig på grunn av snøen. Svært få biler som står parkert i nærheten av skinnene til t-banen. Og det er flere grunner til at trikken er forsinket. Det skyldes ikke kun feilparkerte biler. Oslo Sentrum har så og si ikke parkeringsplasser , og kollektivnettet er ikke bygget ut for å å takle en massiv overgang fra bil til trikk. Til og med tognettet er jo ikke det som vi så i fjor våres. Og busslommene i byen blir bygget om til bussøyer slik at de tar vekk filer for bil og skaper enda mer kork i stedet for å skalere opp plass til både bil og buss.

  Det hadde vært bedre om folk på 70-tallet ikke kom til at de to aller største europaveiene i Norge skulle gå IGJENNOM Oslo by og integreres med ringveiene i stedet for rundt byen slik det er i andre internasjonale storbyer. Det hadde fjernet mesteparten av Oslo-trafikken og bomstasjonene som finansierer veiprosjektene i Finnmark og bussøyene i Oslo.

  Trafikknettet for bil hadde heller ikke laget så store problemer dersom det var skalert opp riktig. Det er ikke slik at folk får færre og færre biler i årene som kommer. Bilene kommer vel heller bare til å gå på en annen type drivstoff… sier jeg som har både egen bil, en sykkel og månedskort på kollektivtransporten og som har bodd både innenfor ring 2 og utenfor ring 3.

  Mindre snø – ja. Mindre biltrafikk i sentrum – ja. Men det er ikke så enkelt som å bare sette grensa på ring 1 også har det løst alle problemer uten å generere en drøss nye.

  [Reply]

  Reply
 3. Frøken Makeløs

  February 25, 2009 15:57

  Snåta: Ski til jobb? Nei nei, aldri i livet, Jeg nekter!

  Ørjan: Hurra, kanskje vi skal lage Facebookgruppe? Få noen gode råd av de som fikk fjernet paprikaen fra Grandiosa kanskje? :-)

  Aberlour: Jeg vil svært gjerne bli kvitt snøen også jeg (med unntak av noen uker rundt jul kanskje), men det er jo litt vanskeligere å lage et vedtak på det. At kollektivnettet ikke tåler overgange til bilfritt sentrum er da et argument for å bygge ut kollektivnettet, ikke for å beholde bilene i sentrum?

  Jeg skjønner jo at det ikke bare er å sette opp et “bilkjøring forbudt”-skilt, men et sted må man begynne. Heldigvis for meg er jeg hverken byplanlegger, Ruteransatt eller politiker.

  [Reply]

  Reply
 4. Lisbeth

  February 25, 2009 23:10

  Du har all min medlidenhet ! Snø midt i en by er noe herk, ikke bare Oslo ser du som har problemer med snø og glatte fortau , stort sett blåis overalt her når gradene kryper nedover ….. ingen måker og ingen strør.
  Hmm, lurer på hvor mye det koster samfunnet med alle de brukne og forstuete armer og bein…

  Heldigvis er Bergen snøfri for tiden :o)

  Og ja, noe dritt med de samme flate støvlettene hver dag, hmprfhhh

  Klem fra meg

  [Reply]

  Reply
 5. Frøken Makeløs

  February 26, 2009 14:59

  Lisbeth: Jeg har en tendens til å fokusere litt mye på Oslo. Det er ikke fordi jeg ikke vet at det fins andre steder der ute, bare fordi det er her jeg bor. Har studert i Bergen og selv om jeg ikke savner regnet så veldig så er det noe med de midle vintrene som er litt forlokkende.

  I dag bestemte jeg meg forøvrig for å gå til jobb i anledning strålende sol. Imidlertid ble jeg bare sinna av å skli på tynt islag på fortauet så det endte med at jeg spaserte i veien i stedet. Fikk noen rare blikk men kom hvertfall helberget og blid frem på jobb :-)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


four × 5 =

CommentLuv badge