Spis mer sand

, , 11 Comments

Her om dagen satt jeg på t-banen ved siden av to asiatiske tenåringsjenter. Den ene hadde en milkshake fra McDonalds som den andre gjerne ville smake på, men før hun tok sjansen på å drikke av venninnens sugerør, tørket hun av det med et lite papirlommetørkle. Det hele minnet veldig om Niles (du vet, broren til Frasier) som tørker av kafestolen før han setter seg.

Ok, nå vet jeg jo ikke om disse snuppene egentlig var venninner. For alt jeg vet kan det jo hende de knapt kjente hverandre (og det faktum at jeg ikke skjønte et kvekk av hva de sa fordi de snakket utenlandsk, gjør jo at jeg uttaler meg på noe sviktende grunnlag), men tonen virket hvertfall vennskapelig på en sånn jeg-liker-deg-din-bitch-måte som kidsa gjerne opererer med nå om dagen. Dessuten mener jeg at når man først er på et nivå hvor man låner hverandres milkshake, så bør man også kunne stole på at den andre ikke har herpes. Om ikke annet av ren høflighet; du gir meg milkshaken din, jeg viser at jeg regner med at du er relativt smittefri.

En annen ting jeg lurer på i denne sammenhengen er hva slags smitte som egentlig fjernes ved et beskjedent sveip med papir. Det samme gjelder i grunnen grønnsaker og frukt. Jeg spiser dem alltid uvasket, mens andre skyller samvittighetsfullt hver eneste knoll under kaldt vann i springen. Men hva er det dette kalde vannet fjerner? Bakterier? Jeg tror ikke det (men så har jeg heller aldri lag skjul på at jeg er ei sjuske). Og litt jord har da aldri skadet noen. Faktisk er det jo farlig å være for renslig, man kan bli syk av det. Nå skulle jeg veldig gjerne ha lagt ut et fantastisk bilde av meg selv i ett-årsalderen, sittende blid og fornøyd i sandkassa med armene i en elegant ballerinapositur og munnvikene fulle av sand – men som resten av barndommen min finnes dette kodak moment bare som lysbilde.

Og se, jeg har vandret gjennom livet uten en eneste allergi (joda, jeg har noen upraktiske matintoleranser, men det har ikke noe med immunforsvaret å gjøre). Så spis mer sand alle sammen. Og stol på vennene deres, de er antagelig like friske som dere er.

 

11 Responses

 1. Krissy

  February 22, 2009 10:59

  Bør jeg føle meg støtt når en jeg kjenner ikke vil bruke samme leppepomade, fordi den er brukt en gang først?

  ok, så er han slik med alle. men det er kanskje mer hans overrenslighetsfenomen? Jeg er visst også ei sjuske :D

  [Reply]

  Reply
 2. Frøken Makeløs

  February 22, 2009 16:25

  Bharfot: Ah, det er det man skal fjerne. Blir det borte med litt kaldt vann da?

  Krissy: Hvis han er sånn med alle er det kanskje ikke nødvendig å bli støtt. Men jeg hadde nok blitt både overrasket og fascinert over hans renslighetsnivå..

  [Reply]

  Reply
 3. Vivi

  February 22, 2009 19:57

  Her i huset spiser man snøslapset som ligger som sure grå renner på parkeringsplassene, sand, stein, for ikke å snakke om at vi deler drikkekopper og skjeer, og atpåtil kan det hende små hender tar på doringen uten at mor ser det… ergo blir de hendene heller ikke vasket!

  Men, det ser ut til at det fortsatt går bra med både liten og stor!

  [Reply]

  Reply
 4. Stian

  February 22, 2009 20:57

  Hehe. Jeg kan være enig i at mye av den overfladiske hygienen stort sett er en sovepute. Du har helt rett i at papirtørk og vannskyll ikke løser noen store problemer, og akkurat papirtørkegesten kan kanskje være kulturell? At asiatiske småjenter skal ha oppnådd den store erkjennelsen i immunbiologi og at tørken er rasjonelt betinget kan jeg ikke forestille meg.

  Selv skyller jeg druer og epler ikke for å fjerne eventuelle bakterier som sitter på overflaten, men for å unngå større overraskelser som jordklumper og edderkoppegg o.l. Som eksektemann til en næringsmiddelinspektør må jeg faktisk motsi at “litt jord aldri har skadet noen”. Å spise jord kan faktisk skade deg ganske alvorlig, selv om du skal være uheldig, har jeg lært. Jord kan inneholde mye dritt, både billedlig og bokstavelig talt. Også blir frukten frisk, delikat og kjølig ved skylling. Jeg liker dråpene som danner seg.

  Men spis druene dine uskylt, du :-) Oddsen for at det går greit er på din side.

  [Reply]

  Reply
 5. Snåta

  February 22, 2009 22:23

  Kan ogå informere om at når man er gravid så er det veldig viktig å vaske grønnsaker og frukt for å unngå å få toksoplasmose som er helt ufarlig for deg selv, men svært skadelig for barnet. Dessuten virket det mer appetittelig og friskt å skylle det først, synes jeg;-)

  Du virker fryktelig sjuskete, Frøken makeløs;-)

  [Reply]

  Reply
 6. Frøken Makeløs

  February 24, 2009 08:55

  Vivi: Haha, man kan leve godt uten å være så fryktelig renslig hele tiden :-)

  Stian: Kulturelt betinget tørking? Ja, hvorfor ikke. Ville ikke overraske meg om en eller annen sos.ant-student har skrevet masteroppgave om dette en gang :-) Druer ville jeg nok kanskje skylt, fordi det ser så fint ut. Men tomater, epler og salat spiser jeg som de er.

  Snåta: Gravide damer stiller i helt egen klasse har jeg skjønt. Det høres i grunnen ganske stress ut å forholde seg til alt man ikke kan spise de ni mnd, men man venner seg kanskje til det?

  Jeg er det. Kjempesjuskete :-)

  [Reply]

  Reply
 7. tonita

  February 24, 2009 22:42

  Tror det er greit jeg, – å skylle bort synlig klumper og urensligheter,
  Men å tro at sprøytemildler og denslags er borte i samme kaldtvannsskyll, vel, det er en helt annen greie.

  Og du, Stian ,jeg liker godt at at ex’ens lære sitter!

  Vettugt, det er vettugt, vettu

  [Reply]

  Reply
 8. Snåta

  February 25, 2009 09:22

  Det er i grunnen ikke så mye man ikke kan spise. Det viktigste er jo å holde seg unna alkohol – og bedervet mat..? (Men det ER verdt det altså)
  Heldigvis er lillemann godt over 1 år nå, så jeg kan drikke og spise hva jeg vil. Selv bedervet kjøtt hvis jeg absolutt vil.

  [Reply]

  Reply
 9. Frøken Makeløs

  February 25, 2009 16:05

  Tonita: Hvis det er sånn at man kjøper druer med spindelvev på, så ser jeg jo poenget med å skylle dem litt. Men jeg er også skeptisk til at litt kaldt vann skal fjerne sprøytemidler. Jaja, hver sin lyst.

  Snåta: Det er ikke det jeg har hørt, mine gravide venninner kan ikke spise hverken det ene eller det andre. Men kanskje de er i overkant hysteriske?

  Bedervet kjøtt spiser jeg ikke selv om jeg ikke er gravid :-)

  [Reply]

  Reply
 10. Herr Make

  June 4, 2011 00:54

  Det kan da ikke være slik at jo mer skitten man er og jo mere man driter i renslighet, jo bedre? Isåfall må jo en gris være noe av det ypperste av renhetsidealer. Hva er den underliggende grunnen til at du liksom stolt forteller at du er “sjuskete”?

  Hygene har faktisk noe for seg. Jeg har hørt flere småskolelærere kommenrere at etter at de fikk opp sånne desinfiseringsdispensere og det ekstra fokuset på hygene som kom i forbindelse med fugleinfluensaen gikk sykefraværet markert ned.

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


five + = 13

CommentLuv badge