Stem grønt!

, , 32 Comments

MDG_logo_RGB_large

Dette blir mitt første partipolitiske innlegg, men her skal du til gjengjeld få det i krystallklare ordelag:

I år skal du stemme grønt. Og det betyr at du skal stemme på Miljøpartiet De Grønne.

Én ting er at det alltid er stas å heie på en underdog – som plutselig skyter rakettfart og gjør det kanonbra i målingene. Og at det er særdeles tilfredsstillende å kjenne at din ene stemme faktisk betyr noe i den store helheten (jeg var med på å stemme inn De Grønnes første bystyrerepresentant i Oslo i 2011). Men det finnes veldig mange andre gode grunner for å stemme på dem også.

Den åpenbare grunnen heter miljø. Det er på tide med et parti som tenker langsiktig og helhetlig og som tør å ta upopulære standpunkt fordi det faktisk er det eneste riktige å gjøre – etisk, moralsk, globalt og historisk.

De Grønne tenker forbi Clear Channel-sykkelstativer og avfallsortering i husstandene. De tar til orde for å fase ut oljevirksomheten, bygge høyhastighetsbane i kommende stortingsperiode og bruke av oljefondet til utvikling av og investering i fornybar energi og omstilling til et grønt næringsliv.

I tillegg er redusert forbruk og økt livskvalitet viktige fokusområder. Kaste mindre mat, reparere i stedet for å kjøpe nytt, jobbe litt mindre, leve litt mer.

Rike, mektige Norge er i en unik situasjon som gjør oss i stand til å ta skikkelig smarte klimavalg. Klimavalg vi må ta nå (helst i går), fordi skadene vi gjør ikke kan reverseres. Vi har det så godt, det er faktisk uetisk og meningsløst kortsiktig å ikke sørge for en kursendring som virkelig monner.

Er du fortsatt i tvil, anbefaler jeg å følge MDG i sosiale medier. For eksempel kan du følge dem på Facebook og Instagram, eller du kan følge Rasmus Hanson på Facebook – som er førstekandidat for MDG i Oslo. Nyttige oppdateringer og gode muligheter for dialog. Heia!

Har du bestemt deg for hvilket parti du skal stemme på?

 

32 Responses

 1. Ellen

  August 26, 2013 18:32

  Og de for kontantstøtte!

  Jeg stemte grønt i dag. Det kjentes godt!! :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  For kontantstøtte – og fedrekvote. Faktisk mener jeg å ha hørt (lest?) at de vil at kontantstøtteperioden skal deles mellom mor og far etter samme prosent som foreldrepermisjonen. Liker!

  [Reply]

  Silje Reply:

  Det er kontantstøtten som gjør at jeg tviler på om jeg skal stemme dem. Kontantstøtte er hemmende for likestilling og integrering, og bør erstattes av en venteordning til man får barnehageplass. Derfor har jeg landet på SV og ikke MDG.

  [Reply]

  Morten Reply:

  Til gjengjeld sier de at de vil gi nye innvandrere som ikke benytter seg av barnehageplass tilbud om tiltak som styrker integreringen og norskopplæringen både for mor og barn denne i perioden.

  De vil også sette som vilkår for kontantstøtten at den må tas ut i redusert arbeidstid og fordeles mellom foreldrene etter samme delingsbrøk som foreldrepermisjonen.

  Reply
 2. Maria

  August 26, 2013 21:11

  Er det virkelig ingen som stusser på at de skal ha kontantstøtte, mer fritid og mindre jobb, høyhastighetstog, samfunnslønn OG fase ut oljeindustrien – men levestandarden skal ikke nevneverdig ned og vi skal opprettholde velferdsstaten?!

  [Reply]

  Reply
 3. GSHS

  August 26, 2013 21:14

  Jeg har lest mye om MDG, og er skeptisk ;). Jeg får ikke bestemt meg for om jeg skal stemme Venstre eller Arbeiderpartiet. Fryktelig frustrerende! Jeg tror jeg er mest enig med V, men er redd de havner under sperregrensa og at Sp eller KrF får flere utjevningsmandater … Da vil jeg heller plusse på en stemme til Ap. V er såklart opptatt av at man skal stemme det partiet man er mest enig med, men når ellers ignorerer man konsekvensene av valgene man tar?
  GSHSs siste bloggpost: GSHS ønsker å gjøre et kunnskapsbasert valg 9. september 2013 – del 7My Profile

  [Reply]

  Morten Reply:

  Hva er det du er så skeptisk til? ;)
  Mortens siste bloggpost: De Grønne: – Sp klart mest dyrefiendtligMy Profile

  [Reply]

  GSHS Reply:

  Jeg er kanskje mest skeptisk til at MDG ikke vil ha økonomisk vekst. Ikke fordi jeg synes det er så stas med det voldsomme forbruket vi har, men jeg er redd vi må jobbe minst like mye i framtida hvis vi ønsker det velferdssamfunnet vi har i dag. Og så lurer jeg på om vi kanskje hadde hatt bruk for en god økonomi hvis vi virkelig har store ambisjoner på miljøets vegne. Nye tog, ny teknologi, mulighet til å bidra internasjonalt for eksempel.

  Og så er jeg skeptisk til samfunnslønn, for jeg tror at alle (de fleste) har godt av å forsørge seg selv, og bidra og ha ansvar utover sitt eget “lille” liv.

  Jeg blir også litt skeptisk når dere vil utrede alternativer til rente-og valutapolitikk, eller kanskje mer matt ;).

  Men hurra for at dere nevner mikrokreditt i programmet!!
  GSHSs siste bloggpost: GSHS ønsker å gjøre et kunnskapsbasert valg 9. september 2013 – del 7My Profile

  [Reply]

  Reply
 4. Lammelåret

  August 26, 2013 21:43

  Hvordan ser du for deg at deres flate struktur skal kunne opprettholdes på regjeringsnivå? De har ikke engang en leder..
  Lammelårets siste bloggpost: Invitasjon til lesegruppe!My Profile

  [Reply]

  Morten Reply:

  Ganske bra, tor jeg. De har fungert veldig bra i Oslo Bystyre siden 2011 og mye lenger i de andre store byene. De har to talspersoner som fungerer som ledere for partiet.

  [Reply]

  Reply
 5. Susanne

  August 26, 2013 22:00

  For en stund siden hørte jeg et intervju med dem på radioen der de ikke kunne svare på om de tilhørte høyre- eller venstresida i norsk politikk. Da ble jeg skeptisk. Og jeg er fortsatt skeptisk. For de er gode på miljø, men hva med alle andre store, viktige ting?

  Da velger jeg heller det miljøpartiet som også er rødt – SV! :-)

  [Reply]

  Morten Reply:

  Da anbefaler jeg en titt på sidene deres, MDG er opptatt av viktige spørsmål. Det står kort og greit om hovedområdene de vil ha fokus på her: http://www.mdg.no/politikk/ og detaljert i arbeidsprogrammet her: http://www.mdg.no/politikk/dybdeinformasjon/
  Mortens siste bloggpost: De Grønne: – Sp klart mest dyrefiendtligMy Profile

  [Reply]

  Ellen Reply:

  Interessant. Jeg tenker helt motsatt. Jeg tenker at De Grønne kan være med på å bygge ned blokktenkningen i norsk politikk, og at det utelukkende er positivt. Blokktenkningen virker mer som en prestisjesak for politikere enn et virkelig ideologisk skille.

  [Reply]

  Reply
 6. Camilla

  August 27, 2013 08:45

  Selv om de mener mye bra så er jeg er veldig skeptisk til at de ikke klarer å si om de er for eller mot EU. Også vil de avvikle sexkjøpsloven. Men spesielt dette med EU er faktisk så viktig at jeg ikke kan stemme inn noen på Stortinget før de kan si om de ville stemt ja eller nei til norsk medlemsskap.

  [Reply]

  Reply
 7. Eirin

  August 27, 2013 09:46

  Jeg ombestemte meg etter nøye overveielse, jeg syntes at MDG hørtes ut som et godt alternativ.
  Det som fikk meg til å ombestemme meg er:
  – Den udemokratiske oppbygningen MDG har; flat struktur som i praksis betyr at sentralstyret i MDG kan vedta politikk uten støtte fra resten av organisasjonen. Derfor kan ikke velgerne være garantert at politikken til partiet ikke plutselig kan endre seg. Ikke bra.
  – At MDG støtter opp om markedsøkonomien, som etter min mening har skapt en del problemer. Ikke bra.
  – Fraværende EU-politikk og skolepolitikk.
  Disse sakene er for viktige for meg til å kunne stemme på dem. I tillegg er jeg skeptisk til om vippeposisjonen de mulig vil innta med AP, H, og FrP (som trolig vil utgjøre minst halvparten av mandatene på Stortinget), siden MDG ikke vil gå inn i regjering, men støtte en mindretallsregjering.

  [Reply]

  Morten Reply:

  Hei, du har en litt feil oppfatning av partiets oppbygning. Den flate strukturen sikrer både demokratisk innflytelse og bedre kjønnsfordeling i lederposisjoner – dette er grunnleggende verdier for partiet. Sentralstyret kan ikke endre partiets politikk, den vedtas av landsmøtet etter helt vanlige demokratiske prinsipper.

  MDG ønsker å endre rammevilkårene for hele økonomien og innordne den bærekraftige prinsipper nettopp for å motvirke de negative utslagene fri markedsøkonomi skaper.

  MDG kan bli bedre på skolepolitikk, enig i det, men det man allerede har kan du lese mer om på side 41 i programmet http://www.mdg.no/content/uploads/2013/06/MDG_Arbeidsprogram_web.pdf

  De samarbeider mye med søsterpartiene i EU og er for samarbeidende klima- og miljøpolitikk med andre land, men har ikke tatt stilling til Norsk EU-medlemskap, man vil la en folkeavstemning avgjøre. I partiet er det mange for – og imot – EU.

  Om MDG går i regjering, støtter mindretallsregjering eller ikke er helt åpent og avhengig av valgresultat og hvem som gir partiet best klima- og miljøpolitikk.
  Mortens siste bloggpost: De Grønne: – Sp klart mest dyrefiendtligMy Profile

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Tusen takk for at du oppklarer og svarer på kommentarer her Morten! Jeg kjenner ikke programmet til MDG i detalj, så setter stor pris på at du tar deg tid til å dele kunnskap! :-)

  [Reply]

  Reply
 8. Mariann

  August 27, 2013 12:50

  Jeg synes de svarer alt for dårlig for seg på andre viktige områder. Politikk er mer enn miljø og kontantstøtte, selv om de uten tvil er best på miljø. Skulle ønske flere av de andre partia turte å være like tøffe i målsettingene. Det blir spennende å se hva MDG kan få til med mange kandidater på Stortinget.

  [Reply]

  Reply
 9. Pernille

  August 27, 2013 13:34

  Jeg stemmer som vanlig Venstre, og i år tror jeg det er ekstra viktig! Jeg er overbevist om at vi står ovenfor et regjeringsskifte, og jeg vil heller ha et sterkt sentrum med miljøfokus fremfor en sterk mørkeblå ytterkant.

  Miljø er viktig. Heldigvis finnes det flere partier som har fokus på det :-) De har ulik tilnærming til det, jeg liker Venstre sin tilnærming best.

  [Reply]

  Kristin uten blogg Reply:

  Signerer Pernille her, og vil si til GSHS høyere opp her at Venstre før har havnet under sperregrensen nettopp fordi Venstrevelgere er redde for at Venstre vil havne under sperregrensen. Det eneste du og alle andre som ønsker et stort Venstre etter Stortingsvalget kan gjøre for å unngå at partiet havner under sperregrensa, er, selvsagt, å stemme Venstre.

  Godt valg til alle – og takk til Frøken Makeløs for et godt og klart politisk innlegg!

  [Reply]

  Reply
 10. M

  August 27, 2013 18:48

  Synes dette partiet står for en ekstremt lite helhetlig politikk. Ingen vet jo hva de mener om andre saker? Miljø er selvfølgelig viktig, men politikk er så mye mer. For at et parti skal være troverdig i mine øyne må de(t) ha tanker om hvordan problemene skal løses på alle samfunnsområder.
  Kunne aldri falle meg inn å stemme De Grønne.

  [Reply]

  Reply
 11. Ida

  August 27, 2013 22:19

  Miljø er viktig, men MDG er ikke det eneste partiet med fokus på miljø. Rødt har en mye bedre miljøpolitikk enn MDG, i tillegg til at de er for rettferdig fordeling av goder, bedre arbeidsliv og økt likestilling. Det går an å ha flere tanker i hodet på én gang…

  [Reply]

  KristinB Reply:

  Enig!!

  [Reply]

  Reply
 12. Øyvind Strømmen

  August 28, 2013 11:43

  Det er vel litt merkelig, siden EU-spørsmålet uansett bør avgjøres (mener iallfall De Grønne!) med folkeavstemning. I partiet finnes det folk med ulike meninger i EU-spørsmålet, også blant kandidatene. Fordelingen er vel omtrent som blant folk flest.
  Øyvind Strømmens siste bloggpost: Norsk ytringsfrihetMy Profile

  [Reply]

  Reply
 13. Frøken Makeløs

  August 28, 2013 12:42

  Takk for gode kommentarer (som alltid)!

  Enig i at det er noen områder som er mangelfulle i MDG sitt program (det vedgår de også selv) men syns det er tillitsvekkende at de sier de vil lytte til fagfolk (flere burde nok gjøre det..).

  Og så tenker jeg at hvis det i det hele tatt noen gang skal være rom for nye partier på Stortinget (som jeg syns er et demokratisk poeng i seg selv), så må vi tåle litt mer av ferskingene enn vi krever av de etablerte partiene. MDG må få sjansen til å utvikle en mer helhetlig politikk og enn så lenge tenker jeg at deres hovebidrag vil være å farge all annen politikk grønn.

  Tross alt er klima og miljø det aller viktigste og det som haster mest å få gjort noe med!
  Frøken Makeløss siste bloggpost: Stem grønt!My Profile

  [Reply]

  Reply
 14. T

  August 28, 2013 17:56

  Så enig, jeg har kommet til samme konklusjon! Jeg tenker også at det er viktig å sende signaler til de andre partiene om at det går an å gå inn for antatt upopulære ting som 600 kr i miljøavgift på flyreiser, og likevel få stemmer! Vi vil ha en annen retning, og det går an! Det er på en måte vanskelig å se for seg en endring i forbruksmentaliteten, men jeg har nettopp lest Storeulvsyndromet av Thomas Hylland Eriksen og han sier det veldig bra: for noen hundre år siden var det status å ha mange slaver, en stor mage og en “ærbar” datter -og det har jo forandret seg en del… (Sitat etter hukommelsen)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


4 + six =

CommentLuv badge