Ting jeg ikke skal gjøre når jeg blir mamma

, , 94 Comments

♥ Benytte enhver sosial anledning til å fortelle (barnløse) folk om hvor lite søvn jeg får
♥ Melde barnet på Årets Lanounge og trygle alle jeg kjenner om å stemme på han
♥ Ha bilde av ungen som profilbilde på Facebook
♥ Smugbytte klærne han har på seg hvis Helten har tatt på han noe som ikke matcher
♥ Fortelle om fødselen, hvor vondt det var og hvor lenge det varte til alle som (ikke) vil høre
♥ Bruke foreldrerollen og tidsklemma som selvsagt forklaring på at jeg ikke aner hva som har skjedd i verden etter februar 2011
♥ Innbille meg at jeg kan konkurrere om prisen for kuleste mamma. (Hønemorprisen er nok mer innen rekkevidde).
♥ Glemme alt det fornuftige jeg sa i bloggposten om Folk med barn og Folk uten barn

Andre ting jeg bør unngå?

Illustrasjon: Karen Vermeulen

 

94 Responses

 1. mykstart

  November 14, 2010 22:15

  Du kan jo slenge på:
  *Brøyte meg inn med barnevogn der slike ikke er velkomne. Fex på små cafeer.
  * Bytte bleier, gjerne med bæsj på cafebord.
  * Fortelle detaljert om bæsjens konsitens til andre enn helten og barselgruppa. Ev. andre venninner med nyfødte.
  * Fortelle andre kvinner at det er dette som er selve meningen med det å være kvinne.
  * Fortelle at livet før du fikk barn.. var bortimot meningsløst.
  * Proklamere at folk uten barn er egoister.

  :-) Og sikkert en hel del annet også.. Det er en helt spesiell boble det der. Mammaboblen.
  Lykke til.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha, veldig bra – særlig de to siste! Jeg skriver dem opp i den fiktive mamma-notisboken min :-)

  [Reply]

  ~SerendipityCat~ Reply:

  Applaus både til posten og kommentarfeltet fra Kvinne Uten Barn :-)

  (Er sååå lei av at småbarnsmødre skal fortelle meg mer eller minde indirekte at jeg ikke er Ekte Kvinne, siden jeg ikke har fått barn. Eller hvor synd det er på dem som må våkne noen ganger i løpet av natta for å gi ungen mat.)

  [Reply]

  Katla Reply:

  Forresten punkt en er så jævlig irriterende å høre. Hva er å brøyte seg gjennom en kafe?
  For det første fordi det er til tider ganske vanskelig å beregne bredden mellom stoler så det er ganske vanskelig(jeg vil si plent umulig) å bevegse seg friksjonsfritt mellom kafebord. Også uten vogn. Jeg har tråkket på haguger av jakker, skjerf, dultet borti stoler uten at noen hevet et øyenbryn før jeg begynte å gjøre det med vogn.

  For det andre om barnevogner var uvedkommene så får kafeeieren henge opp skilt. De færreste gjør det fordi de vet at mammaer i permisjon som trenger å lufte hodet er god forrettning, på tider av dagene hvor det ellers er lite eller ingen. Og det ville vært sinnsykt teit å hive de ut fordi nå kom det andre gjester. Så de er for det meste hjertelig velkommen. Og hva så om noen andre tar opp plass, det blir ikke magisk plass til deg om alle barnevogner hadde fordampet. Da hadde skolesekker, håndvesker, laptopbagger eller handleposer vært der, eller kanskje noen stoler med folk på.

  Og ang nr to: det der er også pisspreik jeg har fått høre i hauger, aldri sett. Hvorfor i alledager skulle det å få barn gjøre at et ellers oppegående menneske plutselig begynne å oppføre seg helt uholdbart? Det er i det hele tatt en urban myte. I motsettning til folk som: bretter frem den såre overleppa og graver frem ekkle klyser av spytt slim og snus. Eller stapper tyggis på stoler bord og servise på kafe.

  I det hele tatt: folk med barn(evogn) er like mye verd som folk uten, og de amturerte ikke sin praktiske sans da de fikk to blå streker.(slang for ‘gravid’).

  [Reply]

  Snåta Reply:

  Jeg HAR opplevd at en mor har skiftet bleie på et bord på en kafé i Tromsø (husker ikke om det var bæsj i den, men det var ganske likegyldig egentlig). Ekkelt og veldig egoistisk var det!

  Hilsen en som selv har to små flotte gutter

  [Reply]

  Reply
 2. Eira

  November 14, 2010 22:16

  Foreslår to regler til:

  – Ikke være redd for å be folk pelle seg vekk fra barnevognplassene på buss og bane
  – Ikke bli stående med barnevognen der alle skal prøve å gå forbi på fortauet eller i butikken

  Begge deler (og ekstremt mye aggresjon) kan hendig unngås ved å bruke en form for bæresjal eller -sele i stedet for vogn, men noen ganger må vognbeistet med.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg trodde bæresjal/-sele var mest for korte strekninger og ikke som et faktisk transportmiddel? Hva skjer hvis poden brått finner ut at han vil sove mens mor vil drikke kaffe eller gjøre andre oh-so viktige ting?

  [Reply]

  Eira Reply:

  Det er en jungel av bæresjal der ute. Selv bruker jeg en Moby Wrap, som er litt knotete å knyte på seg, men sitter som et skudd når den først er på. Med det kan jeg bære småen (ca 7,5 kg nå) på magen ganske lenge. Omtrent fire timer er tålegrensen min. Soving er ikke noe problem, det er bare å putte hodet til ungen under skulderstroppen og drikke kaffe latte så den ikke er så varm. Anbefaler uansett et sjal selv om du ikke har planlagt å bære lenge, det er gull for å roe ned urolige babyer, og ikke minst til å få armene fri til å lage middag selv om småen er sutrete og vil ha kos. Og, som sagt, som blodtrykksenkende medisin på smekkfull buss i rushtiden.

  Har forøvrig nettopp kjøpt meg en brukt ringslynge som er mye kjappere å slenge på seg enn mobyen, men den funker ikke så godt til lengre turer. Ser for meg at jeg kommer til å bruke den i sånne middagslagesituasjoner der det hadde vært greit å få plassert ungen på hoften og ha hendene fri.

  Du kan ta en titt på tettinntil.no – jeg er ikke medlem der, men de har mye tips om forskjellige typer bæreanordninger. (Som med alle babyforumer – plukk bare det som er fornuftig og interessant og pass opp for rabiate gærninger)

  [Reply]

  Snåta Reply:

  Helt enig med Eira her! Moby wrap el er fabelaktig!

  Frk. Makeløs – og alle andre: Anbefales på det varmeste!! Min første bar jeg aldri i noe bæresjal, men angrer på at jeg ikke gjorde det. Veldig praktisk, koselig og trygt for babyen! Ta en titt innom butikken Bæreglede i Bidenskaps gate:)

  Eira Reply:

  Bah, nå skrev jeg et langt svar som ble spist opp av en “Internal Error”. Jeg prøver igjen i en litt mer kortfattet versjon:

  – Tålegrensen min for bæring av snuppe på 7,5 kg på magen er ca 4 timer. Lenger hvis jeg kan legge inn kafepause. Kommer helt an på hvilken bæreanordning man velger – noen har veldig god vektfordeling men er mer plundrete å få på seg, andre er kjappe å slenge på seg men funker ikke å bære i lenge. Alt til sitt bruk. Jeg har MobyWrap til lang bæring og ringslynge til kjapp.
  – Ungen kan gjerne sove i sjalet, også mens du drikker kaffe (så lenge det er latte eller noe annet som ikke er glovarmt, altså)
  – Urolige unger roer seg ofte lettere i sjal, og bonusen ved å ha to hender fri til å gjøre fornuftige ting samtidig som du har en sutrete og kosesyk baby er gull verdt. Samt den blodtrykksenkende funksjonen på stappfull buss i rushtiden, selvsagt.

  [Reply]

  Eira Reply:

  Heh. Og der dukket kommentaren jeg fikk feilmelding på også opp. Da hadde jeg jo ikke trengt å skrive det på nytt!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Dette høres jo veldig lurt ut! Jeg arver en Babybjørn, men det er kanskje noe helt annet? Mener å ha hørt rykter om at det ikke er så bra for små babyhofter å bæres i en sånn en i lang tid.

  Eira Reply:

  Det er litt delte meninger om BabyBjørn. Jeg tror ikke den er så usunn for babyer som enkelte skal ha det til, men ifølge venninner som har BabyBjørn er den ikke så behagelig å bære lenge og/eller tungt i. Best for kjappe turer i butikken kanskje.

  Cecilie Reply:

  Jeg likte ikke BabyBjørn, men det skal ha kommet en ny og bedre versjon for en tid siden – kanskje det er den du får arve? Ellers anbefaler jeg varmt Moby Wrap-en!

  Frøken Makeløs Reply:

  Ok, skjønner at jeg må sjekke ut MobyWrap. Takk damer!

  Ida Reply:

  I min forrige permisjon bodde vi i New York, og det er ikke en spesielt barnevognvennlig by. Derfor brukte jeg bæresele over alt, også til dagsturer til Manhattan og jeg er overbevist om at bæreselene(meitai og ergo) er den beste investeringen jeg har gjort når det kommer til barneutstyr.

  Den eneste ulempen var at datteren min fikk en del mat på lua når jeg prøvde å spise lunsj med henne hengende på magen.

  Lykke til, forresten! Synes du har kommet fram til fine punkter.

  Frøken Makeløs Reply:

  Nå har jeg prøvd å lese litt om bæresjal og – kjære vene! – det er jo virkelig en jungel der ute. Hvordan i alle dager kan jeg vite hva som er lurt? Noen sier for eksempel at Mobywrap er veldig varm?

  Eira Reply:

  Prøv deg fram. MobyWrap kan bli litt varmt ja, så jeg tar den rett over t-skjorten og tar heller på meg en cardigan utenpå så det er lett å regulere temperaturen.

  Folka på Tettinntil-forumet har jevnlige treff der man kan komme og få prøve og få forklart ulike typer bæretøy. Jeg har aldri vært tilstede på noe sånt treff, men det høres lurt ut hvis man trenger litt starthjelp.

  Grace Reply:

  Jeg så noen nevne Ergo høyere opp, regner med det viser til ErgoBaby som er en ferdig bæresele a la BabyBjørn (som vi også har), men bedre å bære både for mor/far og barn. Barnet kan bæres både på magen og ryggen, og det er en slags hette du kan spenne på for å holde barnets hode når det sover. Jeg opplever ErgoBabyen litt som en Mei Tai bare uten de laaaaange knytetingene. Uunværlig da vi for eksempel var et par uker i særdeles lite barnevognvennlige Paris i et par uker. Trening får du og, vhis du går rundt med en 10 kilos unge en dag ;) Anbefales!

  Grace Reply:

  Forresten, angående det med bra/ikke bra for barnet: Bruk magefølelsen. For oss fant vi ut at ettersom for eksempel de fleste afrikanske barn bæres i en posisjon ikke helt ulik ErgoBabyen uten at de blir invalide eller får hoftedysplasi av den grunn, kan man gjøre det (uten å overdrive selvsagt).

  Amélie Reply:

  Søk på bæretøy eller bæring inne på bloggen min, Frøken Makeløs :)

  Snåta Reply:

  Jeg ble anbefalt en Loomis av damen på butikken Bæreglede (kjøpte den). Grunnen til at den ble anbefalt var at den er lettere og ikke så lang som Moby Wrap’en. Men stikkordet her er : elastisk sjal, ikke om det er en Moby Wrap el ei (jeg hang meg også veldig opp i Moby Wrap). Men slik damen på Bæreglede viste meg hvordan den skulle taes på fungerer ikke for meg. For enkelt og barnet sklir ned. Se heller etter på You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=fhBmqw7npYU

  Snåta Reply:

  Korreksjon: Looma heter bæresjalet jeg har. Loomis er et firma for “kontanthåndtering”;)

  Delirium Reply:

  Har BæreGal venninne. Fikk av henne anbefalt Babyhawk meitai og anbefaler villig vekk videre. Alle jeg har anbefalt den videre til har også elsket sin. Knappen sovner i den og har vel lengste lur der på en times tid. Dessverre kan jeg ikke bruke min nå som hun har blitt tyngre – bæreting er ikke venner med bekkenløsning, men sånn er det.

  Har vært utrolig praktisk på alle turer der vogn har vært upraktisk som feks babysvømmingen og sånt.

  Reply
 3. Mammadamen

  November 14, 2010 22:33

  For eksempel:

  – Ikke miste alle hemninger for å vise melkesprengte bryster offentlig (etterhvert føles det greit å amme hvorsomhelst (dog godt tildekket), men jeg er spent på om jeg vil være like hemningsløs med nr to)
  – Ikke føle deg forpliktet til å høre på råd fra fremmede kvinner bare fordi de har flere barn enn deg (jeg er ikke spent på om jeg kommer til å holde meg langt unna en viss type mammer, evt. be de holde seg unna – noen finner deg, uansett)

  Enig med, May, mammaboblen er def. spesiell!

  PS Liker mammainnleggene dine:-)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Oi, er det sånn at den som har flest barn vinner diskusjonen? Den så jeg ikke helt komme – men kan i grunnen godt tenke meg at det er sånn.

  Hyggelig å høre! Jeg vet ikke om jeg plutselig har fått mange nye lesere som er mammaer eller hva som har skjedd, men mamma/gravide-postene er definitivt det som slår best an for tiden. Og det er jo bra, for det er mer der det kommer fra :-)

  [Reply]

  Mammadamen Reply:

  Kan virke som om noen kvinner bygger sin autoritet gjennom antall barn … Jeg har respekt, jeg, og tar gjerne råd, men noen tar oppgaven med å rådgi nybakte, og usikre, mammaer litt for alvorlig, og det er ikke alltid like gøy å bli utsatt for dem … I (noen) barselgrupper eksisterer et litt annet hierarki enn man er vant med, for å si det sånn.

  [Reply]

  Mammadamen Reply:

  Jeg må føye på et smilefjes:-) Hørtes plutselig ut som skikkelig alvorlige saker:-)

  gleder meg forresten til flere mammaposter!

  Reply
 4. Astarkvedja

  November 14, 2010 22:46

  - Bruke barnevogna som rambukk når du sprenger deg over gata på rødt lys (jeg får vondt hver gang).
  – Amme mens du fører en samtale med dama bak skranken i butikken (jepp, jeg var dama bak skranken).
  – Smile stolt mens ungen sparker i setet foran på flyet, for så å utbryte kjærlig “h*n er jo så aktiv!”.
  – Utbryte “ja, nå er det vel din tur snart” og sende megetsigende blikk til venner og slektninger i fruktbar alder.
  – Ignorere ungen glatt så fort du treffer noen du kjenner på gata/i butikken/e.l., for så å kjefte på ungen så fort den ber om oppmerksomhet.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Herlig, jeg noterer det ned! :-)

  [Reply]

  Reply
 5. underveis

  November 14, 2010 22:54

  Jeg synes det høres ut som en god plan og en realistisk plan. Jeg kan vel også foreslå at det er helt greit å lese noen sånne “hva skal vi gjøre med barn og babyer-bøker” men en trenger ikke følge alt – en kan altså også ha som mål at en ikke skal tro at det finnes ferdigskrevne oppskrifter for alle barn, det finnes et liv som skal leves – sammen i en familie – og det er dere som må bli kjent med deres egen lille.

  Og – ikke baksnakke barnet og framstille barnet og livet med barnet som et problem, eventuelt et “festlig problem” (“han er helt håpløs altså, ha ha”). Barn skal ha like mye respekt som vi mener at voksne skal ha.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja! Akkurat det med å fremstille barnet som et problem – hvorfor gjør folk det? Det er påfallende mange som sier “jaså, du har blitt gravid – du får nyte tiden nå før ungen kommer!” Som om ikke det å få barn er noe av det aller mest fantastiske som kan hende et menneske? Jeg syns det er veldig merkelig.

  [Reply]

  Snåta Reply:

  Det ER fantastisk å få barn! Helt klart det beste som har skjedd meg…
  Men det er også VELDIG slitsomt i perioder.. Og plutselig bestemmer andre fullt og helt ens egen tid og DET er en omveltning. Så derfor sier jeg det til vordende foreldre: NYT tiden som TO!!! Den tiden kommer aldri igjen! Spar krefter, sov ut! Gjør ting på impuls! For når den lille kommer er dette mye vanskeligere å få til.

  Det er det som er problemet. Ikke barnet.

  [Reply]

  Reply
 6. iruth

  November 14, 2010 23:00

  Men du må ikke snyte oss som faktisk ønsker litt mammaprat for det heller da ;o)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hvis du mener her på bloggen så er det ingen sjanse for det. Jeg kommer jo ikke til å bli en sånn kul mamma uansett, så jeg har ingen ambisjoner om å prøve å ikke blogge om verdens mest makeløse unge :-)

  [Reply]

  Reply
 7. Ida

  November 14, 2010 23:02

  Hehehe.. da gleder jeg meg til å høre oppfølgeren etter at minien er poppet ut ;-D For å se om det ble slik etterpå :-)
  Å snekke om vær og vind er en ok måte og bryte pinlig stillhet før man fikk barn, og fortelle om fødsel og søvnløshet er definitivt en hyppig brukt måte og bryte pinlig stillhet etter man får barn.. så lykke til ;-D

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg også! Det blir helt sikkert ikke som jeg tror (derfor var det noen punkter jeg ikke turte å sette opp på lista.. :-)

  [Reply]

  Snåta Reply:

  Akkurat det jeg skulle si;)

  Skummelt å si slike ting som “jeg skal aldri…”, for det blir sjelden slik;)

  Det er lov å snakke om avkommet sitt! Men det funker absolutt mest til folk som har barn / venter barn og ikke til venninner som ikke vil ha barn!
  Dessuten må det da være lov å skryte av egen fødselsbragd..? Trenger ikke å komme med alle detaljer til alle..

  [Reply]

  Reply
 8. Geir

  November 14, 2010 23:53

  Komme med løfter i november om ting du ikke skal gjøre i februar som du likevel kommer til å gjøre i mars?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  I mars allerede? Kom igjen, gi meg i det minste et par måneder da? :-)

  [Reply]

  Geir Reply:

  OK! Skal sjekke i juni.

  [Reply]

  Reply
 9. Iskwew

  November 15, 2010 00:43

  Okay. Unntak for det med Lanoungen. Men det kommer til å bli frustrerende når ikke alle umiddelbart skjønner at du har født verdens vakreste og smarteste, samt morsomste barn.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Haha! Jeg elsker den urbane myten (?) om den nybakte moren som prøver å gjemme unna ungen sin på sykehuset for å skåne de andre mødrene. De vil jo bli så lei seg når de ser hvor vakker og perfekt hennes barn er! :-D

  [Reply]

  Reply
 10. Maja Piraja

  November 15, 2010 09:45

  Haha! Lanoungen, der lo jeg godt. Jeg ser du har fått foreslått alt jeg ville foreslått allerede, så da kan jeg heller legge til at venninner ofte har høy toleranse for mammabobla, tross alt (så lenge du ikke kommer med “Når er det din tur da?”) og at vi fort bekymrer oss litt hvis man prøver å være perfekt mamma med en gang :)

  Liker baby-innleggene dine kjempegodt, og det kommer fra en som får utslett av mammablogger!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Så hyggelig å høre, nå ble jeg glad! :-)

  [Reply]

  Reply
 11. AstridVU

  November 15, 2010 10:15

  Aaah det er så gøy med slike ting-jeg-aldri-skal-gjøre lister! Vi har vel alle vært der og kjenner noen som har vært der. Har venninne som uttalte som FMB : “Jeg skal slutte å uttale seg om ting jeg ikke har greie på!” etter at hun opplevde et av sine standhaftige ‘sånn skal aldri jeg gjøre når jeg får barn’-punkt utfolde seg i full mundur. Og jeg har en fashonista-lillesøster som var usikker på om hun ikke kom til å like å amme, føle seg som ei ku, men som nå, bare dager senere, synes det er veldig koselig. Og dette er samme søster som har sagt bimmelum og bommelom hele livet, som nå har sagt bek og bæsj sikkert tyve ganger. På 6 dager.

  Nå høres jeg kanskje såret, vonbroten eller enda verre; bessewizzer, ut, det er jeg ikke altså. Selv om jeg faller inn under kategoerien til Mammadamen med damer-med-mange-barn :)

  Er fullstendig enig med at mange burde ta mer hensyn til hverandre. Både med barnevogn i gangfeltet, med puppen fri på restaurant (med nabobordet fullt av muslimske menn, til min venninner store forferdelse! Hun var kjapp med å dekke seg godt til!) og med uoppdragne barn som plager omgivelsene (på fly, buss feks).

  Vil bare ‘advare’ ang en liten ting helt til slutt; Når man blir en FMB så hender det man synes FUB er litt uomtenksomme også. Når de feks kun vil snakke om siste fest eller en kul greie med jobben. For de finnes der også, de som ikke evner å se andre enn seg selv. Og de FUB som ikke inviterer på gøye ting, “fordi dere sikkert ikke blir med, nå som dere er FMB”…

  Uansett; jeg føler meg sikker på at du og Helten blir trivelige, inkluderende og sosialt oppegående FMB, akkurat som jeg tror dere er som FUB.

  Lykke til og kos dere :)

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er synd at det er et sånt skille mellom Folk med barn og Folk uten barn. Det trenger jo ikke være sånn, men blir det fort. Jeg har vært barnløs lenge og sett den ene venninnen etter den andre forsvinne bort i lykkelig familie-idyll. Kanskje vi klarer å ta opp igjen kontakten nå?

  Men selv om det er sånn at ulik livssituasjon gjør det mer komplisert å være nære venninner, så bør det jo fortsatt gå an å respektere hverandres liv. Folk med barn er ikke per def kjedelige – og Folk uten barn er ikke per def overfladiske.

  Takk for tiltroa, jeg håper du har rett! :-)

  [Reply]

  Snåta Reply:

  Puls hadden et interessant innslag om vennskap i går. En mor som hadde gjort et oppgjør med en tidligere venninne og valgt henne bort. Nå hadde hun mindre dårlig samvittighet og bedre tid til ting hun faktisk ville gjøre! Anbefales å se.
  Selv kjente meg igjen. Man vil beholde livet sitt før man får barn når man får barn og gjøre akkurat de samme tingene med akkurat de samme menneskene. men det blir ikke helt slik. Man danner nye vennskap med folk med barn som man lettere kan kombinere barn / aktiviterer med uten dårlig samvittighet:)

  [Reply]

  Reply
 12. AstridVU

  November 15, 2010 10:19

  …og så vil jeg helt til slutt si; jeg kan norsk altså. Bare litt vanskelig med auto correct på iPhonen og liten mulighet til å lese ‘korrektur’ på kommentaren på mobil. Håper innholdet kom frem likevel :)

  [Reply]

  Reply
 13. Katla

  November 15, 2010 10:41

  Syns det var en fin liste.

  Min største overaskelse med å få barn var at alle har en mening om meg, min kropp og hva jeg burde og burde ikke gjøre.

  foreksempel :
  Alle sier at jeg (den gravide) skal være så innmarisk usikker, rene nervevrak har jeg hørt. Særlig førstegangsforeldre.
  Kjenner meg ikke så usikker jeg. Er ikke alt jeg vet svaret på med en gang, men jeg er ganske trygg på at jeg finner ut av det. Som min søster sier: alt går, enten går det bra ellers går det over.

  Det andre som overasket meg var Astridvu sier: plutselig blir jeg ikke regnet med på ting folk uten barn gjør, og når jeg (er superfrekk) og sier at det blir jeg gjerne med på så spør de hvor ungen er. Og nå er plutselig grunnen for at vi skal gjøre ting hjemme hos meg fordi “å ja du har jo ungen” ikke fordi vi pleide å bytte på hvem som dro til hvem.

  Det hente forresten mens jeg fremdeles var gravid også. Utesteder, sent om kvelden, hjemme hos folk der det var vin i huset ble upassende på mine vegne. Det var som å være 6 år, og må legge seg mens de store barne får leke. Og på nettforum (tenkte jeg skulle prøve det) var det stor gehør for den rollen.

  Så gjør som du vil.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jepp, alle insisterer på at jeg ikke skjønner noenting nå. Ikke forstår jeg hvor lite søvn jeg kommer til å få, eller hvor sliten jeg vil bli, eller noe annet barnerelatert. Man er visst i det hele tatt sjelden så dum som rett før man får barn :-)

  Heia søstern din! Det er et makeløst godt ordtak.

  Hm, jeg blir i grunnen sjeldnere invitert med på ting – men jeg trodde bare det var fordi det ikke skjedde noe? Mener du at folk jeg kjenner rotter seg sammen og har det moro – uten meg? Frekt!

  [Reply]

  Reply
 14. Cecilie

  November 15, 2010 11:06

  Hahaha, jeg ville ikke lovet for mye. For de fleste er det livsomveltende å bli mamma, og jeg tror det er lurt å være åpen for alt som skal skje og ikke planlegge for mye. Samtidig er det viktig å fortsatt være seg selv! Og ta hensyn og innse at selv om du er i en mammaboble, så er det bare en boble og det er en verden der ute :-)

  Ellers så kjenner jeg ikke helt igjen beskrivelsene av alle da gale mammaene, de fleste jeg kjenner er oppegående damer som slett ikke er blitt mammazillas. Men jeg har kanskje vært heldig. Og det eneste punktet jeg har gjort, av dine, er det med profilbilde…. Men det er lenge siden, altså :-)

  Håper ellers at det går fint med deg nå og at du ikke er så sliten! Og som jeg sagt før – det viktigste med å bli mamma er jo det vakre lille knøttet man får og all kjærligheten. Sukk, det er helt fantastisk og ruler over manglende søvn, ammeproblematikk og vonde fødsler any day.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Jeg tror mammabobla er et veldig fint sted å være jeg. Og så lenge jeg på et eller annet tidspunkt kommer ut av den igjen, så skal jeg ikke klage :-)

  Takk for omtanken, jeg jobber hardt med å slappe av. Det går veldig bra noen dager og mindre bra andre. Men når jeg begynner å stresse litt så hjelper det jo å tenke på babyen i magen bare er der i disse ni månedene – jobbe skal jeg forhåpentligvis gjøre i mange mange år fremover…

  [Reply]

  Reply
 15. Retroper

  November 15, 2010 11:58

  – Skrive lister over ting jeg ikke skal gjøre når jeg blir mamma.

  Hahaha! Den var bra frekk, hva! Men allikevel, her er mine innspill.
  – Bli skuffet over foreldre, familie og venner som er uinteressert i den lille.
  – La pappa bli avspist med usle tolv ukers permisjon (og klage over hvor lite far engasjerer seg)
  – Lage vafler med morsmelk
  – Lese bøker om å få barn skrevet av åttebarnsmødre
  – Klage på dårlige velferdsordninger i Norge
  – Unnlate å gi vaksine fordi barn har «godt av å ha meslinger»
  – Takke ja til gratis* velkomstpakke fra Sandvik forlag / Goboken
  – Kle barnet i dresser med hale og ører. Hvor kult tror du det er å krype rundt i et kaninkostyme dagen lang?
  – Ta i mot råd fra generasjonen over deg. (Jepp, det er den generasjonen som røykte og drakk under svangerskapet)
  – Plutselig tenke at barnet på tre måneder har godt av å bo et sted med hage
  – Ringe 113 når barnet begynner å hylskrike i butikken uten at du skjønner helt hvorfor
  – Døpe barnet fordi det er en så fin tradisjon og for at «barnet da kan velge selv»
  – Unnlate å publiserer bilder på Facebook fordi du er redd for hva «pedofile kan finne på». Hva med å ikke ha pedofile venner på Facebook i stedet?
  – Få barnet til å le utelukkende med å kile det. Det er ikke sikkert babyen synes det er så morsomt som det høres ut som
  – Invitere til selskap på halvårsdager
  – Lese om hva andre mener du ikke bør gjøre når du blir mamma

  * Med forbehold

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Hahahaha! Kjære deg – at ikke du har blogg skjønner jeg ingenting av. Kan du ikke sporenstreks opprette en pappablogg. Snälla??

  Skal prøve å kommentere noen av punktene dine:
  – Kan det være derfor det er så mange mødre på mammaforumene? Der er det jo alltid noen som er interessert i det de har å si..
  – Det ser ut som at Helten tar fem måneder permisjon. Det er ikke 50/50-fordeling, men det er hvertfall mer enn 12 uker..
  – Vafler med morsmelk håper jeg at aldri kommer til å lage. Litt usikker på om jeg kunne spist dem uansett – det er jo masse laktose i morsmelk? Sprøtt om kroppen min produserer noe jeg ikke kan spise selv!
  – Jepp, veldig skeptisk til babyklær med hale og ører og digre dyretrykk midt på brystet. Dessuten er det en gutt, så han skal såklart bare gå med stripete genser/body. Absoluttheletiden.
  – Haha, ingen fare (håper jeg). Vi blir nok boende i vår oh-so upraktiske leilighet i femte etasje uten heis en god stund til..
  – Ingen selskap på halvtårsdager er notert. (For vår egen del eller for alle andres?)

  [Reply]

  Retroper Reply:

  Fem måneders permisjon er jo helmaks, både for Helten, pjokket og deg. Jeg har statistikk som underbygger den påstanden, jenter! (Hvis vi absolutt skulle gjøre dette med barn og permisjon igjen, ville vi valgt å dele permisjonen også på ukesbasis).

  Ellers produserer kroppen stort sett ting som ikke bør spises, uten at jeg ser noe behov for å belyse den problemstillingen i detaljer.

  [Reply]

  Katla Reply:

  Om du ikke er allergisk mot melk, bare intolleranse (stor forskjell, den første kan du dø av, den andre bare blir du værende på do i lang tid og syns synd på deg selv av) så er det ikke uhørt at i denne perioden fikser kroppen det der med laktose. Den bare hiver seg rundt og produserer enzymer som bryter ned laktose igjen. Det er en hormonting vistnok. Ingen referanser forøvrig.

  Men siden det går over er det ikke anbefalt å plukke opp igjen på pizzaspising og pisket krem. Men du skal iaffal ikke bli sprekksjuk av å smake på den melken. Du skal nemlig alltid smake på om melken er okay å gi ungen(rett temp, rett smak), sånn om den ikke serveres direkte fersk fra produksjonsenheten (puppen). Og da er du inne på pumping, erstattninger og den mystiske farlige uhellige som bare kvinner som ikke elsker sine barn driver med.

  [Reply]

  Eira Reply:

  Jeg er egentlig litt for å ha selskap med en hvilken som helst unnskyldning, jeg. Halvtårsdag er et finfint påskudd til å spise kake. Andre fine påskudd er “fordi det er tirsdag” eller “fordi det er så mørkt ute” eller “fordi det er sommer” eller “for å feire løvetannen jeg så i dag”.

  [Reply]

  Ida Reply:

  Enig med Eira! :D

  [Reply]

  Reply
 16. Bergmynte

  November 15, 2010 15:35

  Veldig gode planer! Men som en uhelbredelig FMB må jeg bare få besserwisse litt likevel:

  ♥ Benytte enhver sosial anledning til å fortelle (barnløse) folk om hvor lite søvn jeg får
  Sukk, det er bare det at hvis man først får en amme-hver-time-baby, så er det umulig å forberede seg på hvor lite man får sove og hvor grusomt det er. Og i enhver sosial anledning er man grønn i ansiktet og tenker bare på all søvnen man går glipp av ved å være tilstede. Men du kommer heldigvis til å bli utstyrt med en bedagelig anlagt sove-baby, frk makeløs :)

  ♥ Melde barnet på Årets Lanounge og trygle alle jeg kjenner om å stemme på han
  Problemet er at gullet er så oppsiktsvekkende søt når han bader, og alle de andre er helt gjennomsnittlige. Så det blir fristende å vise dem hvordan et vakkert barn KAN se ut…

  ♥ Ha bilde av ungen som profilbilde på Facebook
  Utfordringen er å finne bilder av meg selv. Tar bare bilder av gullet. Og gullet og pappaen. Og gullet og meg. Og gullet. Og gullet en gang til…

  ♥ Smugbytte klærne han har på seg hvis Helten har tatt på han noe som ikke matcher
  Gjelder denne regelen også når mannen tar på body utenpå strømpisen f.eks.? Eller klær vi har vokst fra? Eller stygge barselgaver når den fiine bodyen likevel er ren? Jeg har syndet.

  ♥ Bruke foreldrerollen og tidsklemma som selvsagt forklaring på at jeg ikke aner hva som har skjedd i verden etter februar 2011
  Da jeg kom ut fra fødestua var det overraskende for meg å se at verden faktisk hadde gått videre i mitt fravær. Hæ – levde folk som før? Som om ingen ting hadde skjedd? Stod det ting i avisene? Som ikke handlet om babyer? Latterlig uinteressant.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Ja, planen er å få en sånn deilig blid soveunge. Det burde vel ikke være så vanskelig? Må bare jobbe knallhardt med å slappe veldig av de siste månedene nå, sånn at jeg får reversert adrenalinen jeg har foret han med i høst. Regner med at det blir lett som en plett..?

  Hehe, jeg skjønner jo den. Og han kommer jo helt åpenbart til å bli veldig mye søtere og morsommere enn alle andre barn. Hallo liksom! Jeg får prøve å holde meg i skinnet likevel..

  Hm ok, ser at det kan bli et problem. Men det er vel ikke forbudt å ha et litt gammelt profilbilde?

  Body utenpå strømpisen, hehe. Greit, greit. Jeg er allerede nazi på hvilket sengetøy vi skal ha på… Dammit, denne kommer jeg nok kanskje til å ryke på.

  Tiden burde helt åpenbart stoppe opp når noen får barn. Eller, hvertfall når jeg får barn! Men sånn litt etterpå, noen måneder eller et år eller noe, da kan man kanskje begynne å orientere seg litt i verden igjen?

  [Reply]

  Bergmynte Reply:

  Jess, det er faktisk en ganske god følelse det der å komme ut av mamma-bobla igjen også. Og kjempebra med fem mnd pappa-perm, jeg tipper det minsker sannsynligheten for at du går på den smugskifte-smellen + at det er verdens beste investering i forholdet og foreldreskapet og alt mulig egentlig.

  Lykke til, jeg er sikker på du blir en makeløs mamma :)

  [Reply]

  Reply
 17. Lene

  November 15, 2010 16:23

  Herlig lesning, både bloggen og kommentarene :)

  Hva med en liste over ting man ikke burde gjøre mens man er gravid? Har en: “Opptre som ekspert på barn generelt, bare fordi du har en i magen” ;)

  Alle mine venninner med barn har kommet ut av bobla før eller siden, og alle kom de ut med en lang liste over ting de ikke skulle gjøre, som de likevel gjorde… Og flirer godt av det, gjør de!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Særlig kommentarene, vil jeg si. Fineste leserne!

  Jeg er definitivt ingen ekspert og føler vel i grunnen at disse som har barn er flinke til å minne meg på det. Selv om jeg har en i magen så har jeg jo ingen ordentlig mamma-erfaring ennå, dermed har de fremdeles noen måneder på seg for å fortelle meg hvor uvitende jeg er. Og hvor annerledes alt kommer til å bli. (Joda, de har sikkert rett :-)

  [Reply]

  Reply
 18. fru storlien

  November 15, 2010 23:57

  Jepp. tenk deg å åpne lokket på en fryseboks og se ned på :
  en pakke boller, en fyrstekake, en pakke muffins, en sjokoladekake, en morake, et sukkerbrød, en kransekake. Visse opplevelser gjør seg bedre på kino.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Det er faktisk det aller sykeste jeg har hørt på veldig, veldig lenge.

  [Reply]

  Reply
 19. Irene

  November 17, 2010 00:05

  Ikke kall barnet “prinsen” eller “prinsessa”! Av en eller annen grunn har det tatt helt av de siste aarene og av en eller annen annen grunn irriterer det meg veldig!

  [Reply]

  Grace Reply:

  Word!

  [Reply]

  Une Reply:

  Istemmes!

  [Reply]

  Irene Reply:

  :D

  Kristina Reply:

  Vi kaller guttungen Pruppen vi :P veslprupp :P haha, det er i alle fall mer “jordnært” enn Prinsen…

  [Reply]

  Reply
 20. Pia

  November 17, 2010 21:10

  Ha ha, dette var gøy – først lister med hva man ikke skal gjøre som mamma, så en bæreslyngediskusjon, før vi var over på listene igjen…;)
  Du får for guds skyld styre unna Lano-kåringer.
  Og retroper hadde jo geniale punkter – han har snappa opp en del! He he, feiring av halvtårsdager…
  Jeg får vel være såpass raus å si at du får først og fremst stole på deg selv, og gjøre det du føler er rett. Det er greit å søke råd, men du vil oppleve at alle har sine ulike geniale råd, og da blir du bare forvirra. Så mitt beste tips til lista di er å ikke høre på absolutt alle andre sier! (Inkludert meg, men da blir jo denne kommentaren litt selvmotsigende….)
  Har forresten en ting du bør føre opp på lista som jeg har skrevet om i dag – ikke ta av helt med adventskalendere. Men det blir vel litt fram i tid for din del…
  Masse lykke til! Trur du er kul, og du får en kul kid;)

  [Reply]

  Reply
 21. T

  November 17, 2010 21:34

  Hihi, mange gode ideer her. Jeg slenger meg på den med prinser og prinsesser, for ikke å snakke om den med vaffler på morsmelk. Jeg har faktisk hørt noen fortelle at de ble servert vaffler hos en nybakt mor, og først etterpå fikk vite at de var laget på morsmelk!
  Og her er et par forslag til:
  -Slutte å invitere barnløse venninner på grunn av at vi sikkert ikke vil gjøre noe som inkluderer barn. Selv om jeg ikke har barn selv, synes jeg fortsatt det er hyggelig å møte mine venninner som har barn, og barna deres! (Denne ekskluderingen foregår tydeligvis begge veier…)
  – Føle at du ikke kan snakke om ungen til barnløse. Man er da interessert i det som foregår i sine venners liv, dette med å få barn er da faktisk stort!
  -Bruke ungen som unnskyldning til alltid å iverlate overtidsjobbinga til andre. Jeg skjønner at det er vanskelig av og til, men i hektiske perioder på jobb må det da være mulig at noen andre henter ungen i barnehagen av og til ihvertfall!

  [Reply]

  Reply
 22. Solveig

  November 21, 2010 17:59

  Fantastisk innlegg! Både dette og det du linket til.
  Likte spesielt godt:

  Det er selvsagt en helt annen historie når Folk Uten Barn er slitne. Det er jo alltid fordi de har vært ute på fest og moro dagen før og det er noe de har valgt selv så derfor kvalifiserer det ikke til sympati. Tvert i mot er det en god anledning for Folk Med Barn til å le litt av Folk Uten Barn og si at det jammen er lenge siden de har hatt tid til å sløse vekk tiden sin på den måten.

  HAHA! FANTASTISK at du er bevisst ;)

  Hilsen leser av bloggen din som ikke kjenner deg og ikke vet hvem du er, men som liker bloggen din likevel :)

  [Reply]

  Reply
 23. Une

  November 22, 2010 11:32

  Imponert over at du tørr å gå ut med lista i offentligheten. Min liste forlot aldri i helhet mitt eget hode og kun små drypp til spesielt utvalgte (pappan og venninner). Mange gode punkter, har selvfølgelig noen å legge til:
  Ting jeg aldri skal gjøre mens jeg er gravid:
  – Høre på alt folk helt uoppfordra (gjerne dem i generasjonen over) sier at jeg kan/ikke kan gjør/spise. Det er uhyre lite man ikke kan spise eller gjøre mens man går gravid. Sjekk med legen!
  – Tro på alt man blir fortalt på nett-forum. Det gjelder i grunn å holde seg unna, på generell basis.

  Ting jeg aldri skal gjøre etter at jeg har fått barn:
  – Fortelle om alt man ikke kan gjøre/spise under graviditeten til intetanende og usikre gravide. Selv om du fikk vondt i magen av kaffe, trenger ikke alle andre bli det.
  – Skremme vettet av usikre og engstelige gravide/nybakte mødre på nettforum. Det hastekeisersnittet til venninna til kusina di er ikke det folk med svak fødselsangst trenger å høre om. Ikke den episke vognvelten på toppen av ei steinete ur heller.

  Ting du alltid skal gjøre etter at du har fått barn:
  – stol på din egen dømmekraft.

  [Reply]

  Reply
 24. Mina

  November 25, 2010 22:19

  Jeg hadde også de tankene men er glad jeg ikke sa det høyt, for det ville blitt så innmari mange feite kameler å svelge.
  Som snart 3-barnsmor har jeg vel gått i snart hver eneste felle det går an å gå i men har et godt håp om at det skal bli folk av de søte små trollene likevel.
  Lykke til med å holde deg til listen, særlig de to pkt om å klage på søvn og fortelle om fødselen, for det er noe man bare blir verre og verre på for hver unge som ramler inn.
  Men tro det eller ei, det er jo de der ute som synes andre fødselsopplevelser er ren underholdning, jeg er iallefall fascinert av hvor forskjellig man kan oppleve ting!

  [Reply]

  Reply
 25. Kristina

  November 26, 2010 11:32

  Utrolig nok så kan jeg med hånda på hjerte si at jeg ikke sier noen av de tingene. Har en gutt på 3 1/2 mnd nå som sover hele natta (så lider ikke av søvnmangel) , er i grunn driiiiitlei “lanoungen” og folk som presser på med det hele tiden, fødselen var ikke så vond i grunn selv om den var lang og ungen var svær, ikke har jeg han som profilbilde ( vil jo ha meg, folk kjenner jo ikke igjen ungen min) og jah.. kan ikke si jeg har noe tidsklemme eller, vi tar ting som det kommer riiiiimelig bedagelig :) hehe.

  Men jeg skal si at jeg vet mange som gjør akkurat som du skrev, og gjerne det i posten etter også! :)

  Flott blogg :D

  [Reply]

  Reply
 26. "Alle" nordmenn går på ski

  November 26, 2010 12:23

  må si meg skammelig enig!
  er selv mamma, og kan med hånden på hjerte si at jeg ALDRI har gjort noe av de overtående tingene, med mindre selvsagt hvis noen har spurt, og de som spørr er som regel familie eller nære venner! har aldri på noen måte sett meningen i å påtvinge andre folk informasjon de kanskje eller kanskje ikke skulle trenge! og det å bytte bleier på bordet på cafèn er ett stort NO NO. har de ikke stellerom, vel da er det rett og slett ikke meningen at småbarnsforeldre skal tusle inn der!

  sånn, der var det sakt! Og husk: “Alle”, bare fordi man blir mor, gjør ikke disse tingene ;) enkelte, som meg selv, har fortsatt tankraften intakt og klarer og se at slike ting ikke er nødvendige og heller ikke alltis like velkomne :)

  ha en god dag!!!

  [Reply]

  Reply
 27. Kristin

  November 26, 2010 13:36

  Endelig en kul blogg uten outfitbilder og sånt!
  Jeg innser at jeg har syndet mot de fleste punktene dine(bortsett fra det med Lanounge, et sted må tross alt grensen gå..), og det overrasker meg! Konklusjon; vi har klare meninger om hvilke mødre vi vil bli, så kommer bylten og snur opp ned på ALT, også holdninger og til dels din tidligere sunne fornuft.
  Min påstand er at innen et år har gått vil du ha gjort en god del av det du skriver du ikke skal gjøre. Klarer du å la være blir jeg imponert! Lykke til :D

  [Reply]

  Reply
 28. Susanna

  November 26, 2010 21:03

  Ha ha ha, GOOD LUCK! :-P Belive me, man blir ganske så tullerusk av å få ein liten ein, men har faktisk berre brøte eit av punktene dine; har hatt vetlejenta som profilbilde. Ho er så mykje søtere å sjå på enn meg ;-) Utruleg underhaldende blogg du har!

  [Reply]

  Reply
 29. Tamara

  November 29, 2010 20:35

  Jeg hadde og en liten liste. Noen punkter har jeg klart å holde (aldri skifte bleie på kafébordet), mens andre ting går det dårligere med. (Jeg skulle bare bruke tøybleier.)

  Men det jeg syns var verst, var alle som sa “nå kommer det en ny sjef i hus!” Jeg er fortsatt sjef etter fire måneder, så pokker ta dem! :)

  [Reply]

  Reply
 30. HiHo

  December 17, 2010 12:51

  1. Ikke uttale deg på forhånd
  2. Forvente en revolusjon, man tenker annerledes når babyen er der. Min første reaksjon da jeg så min førstefødte var: Oj, det ER jo en baby!
  3. Jeg har 3 unger og ting sklir mer og mer ut for hver unge man får. Nummer 1 fikk ikke godteri før hun ble 1 år, needless to say, det funker ikke med 2 og 3… Jeg skulle heller ikke bli sånn sinna mor, men når alle tre nekter å legge seg og jeg har gjentatt ting 15ganger, så roper jeg ja…
  4. Livet endres og man blir unektelig mer inkonsekvent, men det er jo noe av sjarmen…. Jeg sverger for meg selv hver gang jeg har vært dum nok til å ha med alle tre på kjøpesenter, at det ikke skal gjenta seg, men glemmer fort…
  5. Barn stiller spørsmål ved alt, og det er utfordrende, men veldig morsomt:-) Og de blir aldri lei av å høre om når du var liten… (kan brukes i oppdragende øyemed)

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


9 − = six

CommentLuv badge