Tre tiltak for å lette hverdagen

, , 17 Comments

Jeg er glad i lister. Og planer og rutiner og forutsigbarhet. Jeg liker hverdag og jeg vil helst at den skal være organisert, ryddig og rettferdig. Det lykkes jeg jo ikke alltid med, mildt sagt, men det betyr ikke at jeg slutter å prøve. Her er tre tiltak vi har gjennomført på hjemmefronten det siste halvåret:

Konkret avtale om hvem som har ansvar for hvilke oppgaver
Først skrev vi opp alle oppgaver/ansvarsområder som måtte fordeles. Så vektet vi dem mot hverandre på en skala fra 1-3 ut fra både arbeidsmengde og hvor lystbetont oppgaven var (lage middag er tross alt morsommere enn å vaske klær). Til slutt fordelte vi oppgavene med mål om to omtrentlig like poengsummer.
Jada, det er littegrann aspergersk. Neida, det ble ikke egentlig så store endringer i hvem som gjør hva. Men det funker! Vi har avklart høyt og tydelig hvem som har ansvar for hva og ikke minst; vi har sett at vi faktisk gjør like mye. De fleste av oss overvurderer egen innsats og undervurderer motpartens.

Ukesplaner for middag
Du syns det høres kjedelig ut – for meg er det nærmest en litt fuktig drøm. Vi er riktignok bare i oppstartsfasen, men så langt syns jeg det fungerer strålende. Bonus: større variasjon og færre turer på butikken. Vi har også lagt inn en ukedag hver hvor vi får bestemme helt selv (innen rimelighetens grenser) hva som skal stå på menyen. Alle må få vilja si litt.

Felles handleliste på Astrid.com
Takk igjen til Astrid Valen-Utvik som tipset om geniale Astrid, jeg skjønner ikke hvordan jeg har klart meg uten. Jeg skriver ned jobbting jeg må huske, ideer til bloggposter jeg vil skrive og hva jeg ønsker meg til jul (i desember kommer jeg jo aldri på noenting). Helten og jeg har delt hytteliste (hva som skal tas med på hytta neste gang), barnehageliste og handleliste. Når en av oss kommer på noe vi mangler på butikken, skrives det fortløpende ned på handlelista. Og når middagene er planlagt, skriver vi handleliste for de nærmeste dagene. Hvis Helten kommer på noe vi har glemt mens han sitter på jobb, legger han det inn i Astrid og så har jeg en komplett og oppdatert handleliste på mobilen når jeg er butikken. Hurra!

Hva gjør dere for at hverdagen skal gli litt lettere?

Illustrasjon: Get organized Wizard

 

17 Responses

 1. Barbarella

  August 30, 2012 14:40

  Dette ville vært en våt drøm for mannen min. Heldigvis vil han neppe snuble inn på en såkalt mammablogg på egenhånd og få slike skumle tips. Hittil har jeg surfet på hans skrekk for tekstilansvar så til den grad at han gjør nærmest alt annet..!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Oi, så snedig! Jeg er altfor tilbøyelig til skuling, derfor måtte vi lage petimeterliste for å bevare god stemning :-)

  [Reply]

  Reply
 2. Liv-Inger

  August 30, 2012 20:53

  Ai ai ai, gode tiltak, alle tre. Det med middagsplanlegging har vi prøvd. Og det funker! Likevel faller vi tilbake til gamle synder. Why oh why?? Må vel brette opp ermene og prøve igjen.

  Det med ansvarsfordeling og vekting av oppgaver skal jeg jammen foreslå her hjemme. Tror forresten du har rett i at vi gjerne overvurderer egne oppgaver og undervurderer motpartens. Mulig jeg får meg en aha-opplevelse…

  Astrid har jeg ikke testet. Må sjekke ut.

  En ting vi (familie på 5) er avhengig av i hverdagen er Google-kalenderen. Jeg har min, mannen har sin, vi har en felles for familieaktiviteter. Alle er da tilgjengelig for både meg og mannen. Alt legges inn der. Og det som ikke ligger der gjelder ikke! Med tilgang til kalenderen på telefonen er det superenkelt å kunne svare på om ting passer på forespørsel fra andre, planlegge uka og så videre. Gull!

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Google kalender høres lurt ut! Jeg er veldig for kalendre og har prøvd å kjøpe sånne familie-varianter til å henge på veggen et par år. Det har fungert sånn middels. Men kanskje digitalt er veien å gå der også? Skal absolutt testes, takk for tips!

  [Reply]

  Reply
 3. Mariann

  August 31, 2012 08:02

  Ukeplaner for middag! Skrives på lapp og henges på kjøleskapet. Fantastisk! Sparer både tid, penger, miljø og humør. Astrid.com skal testes, men regner med at det er litt krøkkete når kun en av oss har smarttelefon?

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Sikkert enklest hvis begge har smarttelefon men funker ellers også! Helten tviholder nemlig på sin gamle håndverkermobil, så han bruker Astrid bare på pc. Siden det er jeg som handler, funker det helt fint :-)

  [Reply]

  Reply
 4. Tonje

  August 31, 2012 12:47

  Jeg har nylig innført faste tider for kjedelige oppgaver -jeg lager middagsplan for uka og handler på mandag. På tirsdag er det betaling av regninger, arkivere ting som arkiveres skal og annen administrasjon. Torsdag er husvaskedag. På denne måten slipper jeg å ha kronisk litt dårlig samvittighet for ting som egentlig burde vært gjort, og som aldri blir det fordi jeg alltid utsetter det liiiiitt til. Det funker fantastisk for meg. De kjipe tinga blir gjort, og jeg slipper å tenke på dem overhodet på onsdag og i helga.

  [Reply]

  Frøken Makeløs Reply:

  Lurt! Jeg prøver å gjøre litt av det samme, i det minste ha faste tider på dagen jeg gjør unna ting som må gjøres hver dag. Men helt klart en god ide å sette av faste dager i uka, ikke minst fordi man slipper den konstante dårlige samvittigheten. Takk for tipset! :-)

  [Reply]

  Reply
 5. Une

  August 31, 2012 19:56

  Jeg høres vel ut som bare en i massen av brekende apple-sauer, men ICloud og delt kalender har ordna opp i en hel der her i gården. Når har vi begge to kalendere synlig på mobilen til en hver tid: Vår egen og felles. Ting som angår alle legges inn i felles, og den som ikke har lagt det inn får epost. På den måten unngåes kinkige situasjoner når noen (les: hun) gjør avtaler uten å informere den andre (les:han).

  [Reply]

  Reply
 6. ~SerendipityCat~

  September 2, 2012 09:29

  Så flinke dere er!! Lister går igjen her også, men ellers er det mange ting som kunne vært organisert bedre. Mange gode tips her! (Og så digger jeg bildet på toppen av posten. :-) Mulig jeg må låne det litt…)

  [Reply]

  Reply
 7. underveis

  September 3, 2012 20:55

  Familiekalender for mange måneder av gangen – henger på et skap i gangen. Alt må skrives opp. Storhandling 1-2 ganger i uka. Rutiner, rutiner, rutiner. Og litt deltidsjobbing og hjemmekontor hjelper også, må jeg jo få si. Og så enda flere lister for alt mulig. Og så fordeler vi litt ansvar for ting som skal gjøres og ordnes på ALLE, også de under elleve år her i huset.

  [Reply]

  Reply
 8. Tonje

  September 7, 2012 20:43

  Så utrolig bra ide!! =D

  Kan jeg spørre hvilke oppgaver dere skrev ned og hvordan dere vektet dem? Prøvde å sette meg ned nå, men er så dårlig på lister… ;b

  [Reply]

  Reply
 9. StephanP

  July 30, 2015 22:10

  I don’t see many comments here, it means you have low traffic. I know how to make your website go viral. If you want to know simply search in google for:
  Kimting’s Method To Go Viral

  [Reply]

  Reply

Leave a Reply

(*) Required, Your email will not be published


two × = 18

CommentLuv badge